A kutyák babesiosisa

2014. július 24., 07:30 , 706. szám

A kutyám bágyadt, de időnként nyugtalan is. Étvágytalan, a nyálkahártyái elhalványultak, és ha megtapogatom, úgy érzem, mintha lázas lenne. Milyen betegséget kaphatott el, és hogyan lehet meggyógyítani? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy aknaszlatinai olvasónk. Kérdéseit Szijus Attila técsői állatorvoshoz továbbítottuk.

– Valószínűleg a kutyák babesiosisával állunk szemben – fejti ki az állatgyógyász. – Különféle egysejtű élősködő, vérparazita Babesia-fajok vannak, ezek egyike a Babesia canis, mely a kutyákat támadja meg. A kórt kullancsok terjesztik, s ha nőstény kullancsok megtámadnak egy babesiák által megtámadott kutyát, a vérszívás során magukba szívják a vörös vérsejteket megfertőzött egysejtű élősködőket is, melyek bekerülnek az érrendszerükbe, lerakják a petéiket, melyek lárvákká, majd nimfákká alakulnak át, az utóbbiak pedig bejutnak a kullancsok nyálmirigyeibe. Így ha a kullancsok megtámadnak egy egészséges kutyát, a nyálmirigyeikből – a vérszívás során – az egysejtű paraziták bekerülnek a kutya szervezetébe, konkrétan az érrendszerébe, a vörös vérsejtekbe.

A kutyák babesio­sisának a lappangási ideje 2-3 naptól 10-20 napig tarthat, s a betegségnek kétféle lefolyása van: heveny és idült. Az első esetben a kutyának magasra szökik a láza, étvágytalanná válik, bágyadt, de nyugtalanság is elfoghatja. Vérszegénység alakul ki, amit úgy vehet észre a gazdi, hogy a kedvence nyálkahártyái elhalványulnak. Emellett az állat nehezen lélegzik, s mivel a babesiák szétroncsolják a vörös vérsejteket, kikerül belőlük a hemoglobin, mely pirossá színezi a kutya vizeletét, majd sárgaság lép fel, a kutya besárgul. Túl heveny lefolyás esetén 3-4 nap alatt menthetetlenül elhullik az állat.

Gyakoribb viszont az idült babesiosis, melynek rendkívül változatos lehet a kórképe, mivel a kór különböző szerveket támad meg. Így köhögés is felléphet, tüdőödéma alakulhat ki, gyomor-vagy bélgyulladást kaphat a jószág, nem véres, sárgás hasmenése lehet. Idegrendszeri tünetek is jelentkezhetnek: dülöngélő járás, a végtagok nyújtogatása, illetve behajlítása, továbbá görcsök. Emellett pedig bevérzések jelentkezhetnek a bőrön és a nyálkahártyán. Láz is jelentkezik, de nem olyan magas, mint a heveny esetben.

– Hogyan lehet meggyógyítani a kutyát, és miként lehet megelőzni a babesiosis kialakulását?

– Ha a gazdi felfigyel a tünetekre, nagyon hamar forduljon állatorvoshoz, aki imitokart- vagy diminazentartalmú gyógyszert juttat – injekció formájában – az állat bőre alá, egyszeri alkalommal, mely megállítja a vérparazita szaporodását. Ha később fordulnak az állatorvoshoz, amikor a babesiák már szétterjednek a szervezetben, megtámadva a különböző szerveket, akkor az állatorvos dönti el, milyen kezelést alkalmazzon, attól függően, mely szerveket támadta meg az élősködő. De ha nem fordulnak idejében az állatorvoshoz, akkor a kutya, sajnos, elpusztul.

A megelőzés érdekében nem szabad megengedni, hogy kullancsok támadják meg a házi kedvencet. Különösen figyeljünk erre, hiszen kullancsszezon van, mely az enyhe tél miatt az idén már februárban elkezdődött. Alkalmazhatók a kullancsriasztó nyakörvek, melyek 2-8 hónapig védelmet nyújtanak a kutyának. Különböző kullancsriasztó spray-k is a rendelkezésünkre állnak, melyekkel be lehet fújni az ebet, s van, amelyik egy hónapig hat, vannak, melyek rövidebb ideig óvják meg az állatot. Ajánlatos erdei, mezei kirándulás előtt és után is lefújni spray-vel a kutyát. És nem feledkezhetünk el a kullancs- és bolhariasztó cseppekről sem, melyek általában egy hónapig nyújtanak védettséget. Ajánlatos beszerezni a drágább, de jobb minőségű cseppeket. Az állat szőrét félresimítva, csepegtessük végig a kis fiola tartalmát a kutya bőrén: kis testűek esetében csak a nyaktőn, nagy testűeknél pedig a nyaktőtől a farktőig.

Lajos Mihály