Az ychtiózis

2014. augusztus 7., 07:00 , 708. szám

Az egyik gyermekem könyök- és térdhajlataiban, az alkarjain, a hátán mogyorószínű kis kiütések jelentek meg. A bőr ott olyan tapintású lett, mint a smirglipapír, és viszket. Milyen betegséget kapott el a gyermekem, és miként lehet belőle kikezelni? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy jánosi anyuka. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Pauk Vladimir, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosa válaszol.

– Az ychtiózis nevű bőrbetegséggel állunk szemben, mely általában gyermekkorban jelentkezik, egyforma gyakorisággal támadja meg a kisfiúkat és a kislányokat, s jellemző bőrszárazsággal jár: kevesebb zsiradék és izzadság termelődik a bőrben, mint normál esetekben – magyarázza a szakorvos. – Megvastagszik a hámréteg, újra és újra bőrfoszlányok keletkeznek. Pontos okát nem ismerjük, elsősorban valószínűleg az örökletes tényezők játszanak szerepet. Az ychtiózison átesett szülők gyermekeinél fennáll a betegség veszélye, de ha több gyermek van, lehet, hogy egy részük megbetegszik, míg a többieknél nem fejlődik ki a kór, s akár a közvetlen utódoknál, de akár több generáció után is jelentkezhet. Kialakulásához hozzájárulhat még az intoxikácó, az A-vitamin-hiány, a vegetatív idegrendszer megbomlása, az endokrin rendszer elváltozásai (pajzsmirigy-, illetve mellékvese-problémák), valamint bármilyen gyulladásos folyamatok. Két típusa van: veleszületett ychtiózis, mely a gyermek világra jövetele után azonnal jelentkezik, és az általános ychtiózis, amely később alakul ki.

– Milyen tünetek kísérik a betegséget?

– Általános ychtiózis esetén 1-2 mm átmérőjű, apró, erdei mogyoró színű kiütések jelentkeznek az alsó és a felső végtagok hajlataiban, az alkarokon, a test hátsó részein, melyek szimmetrikusan helyezkednek el. Az érintett bőrfelület viszket, és dörzspapírszerű a tapintása. A bőr olyan, mintha megfeszülne. Lefolyása krónikus, és a felnőtté válás időszakában, vagyis a pubertáskorban megszűnik. A veleszületett ychtiózis esetén a bőr élénkpiros színűvé válik a fentebb említett helyeken, és erős, intenzív viszketés jelentkezik. Feketés-zöldes kiütések is képződnek.

– Miként kezelik a kórt?

– A terápia magától a pácienstől és a betegség stádiumától is függ, időtartama pár hónaptól néhány évig is elhúzódhat. E- és B-vitamin-injekciókat kell beadnunk a betegeknek. C-vitamint is használhatunk. Hormonális kezelést viszont csak indokolt esetben alkalmazunk. Auto-hemoterápiával is küzdhetünk a kór ellen, vérplazmacserével, gammaglobulinnal és biogén stimulátorokkal. Nagyfokú fehérjediétát kell tartani. Nem szabad vazelin- és növényiolaj-tartalmú kenőcsöket alkalmazni, hanem ammóniatartalmú kenőcsöket írunk fel. Emellett UV-kezelésre is sort keríthetünk. S természetesen, mielőbb orvoshoz kell fordulni.

Lajos Mihály