Orvosi világtalálkozó kárpátaljai résztvevőkkel

2014. augusztus 21., 07:10 , 710. szám

A Magyar Egészségügyi Társaság (MET) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) közös szervezésében augusztus 13. és 17. között Pécsett került megrendezésre a Magyar Orvosok, Gyógyszerészek és Szakdolgozók VIII. Világtalálkozója, melyen Kárpátaljáról 30 résztvevő vett részt. A nagyszabású eseménynek, melynek mottója az ismert Reményik Sándor-idézet – ,,Ne hagyjátok a templomot, A templomot s az iskolát!” – volt, Áder János köztársasági elnök volt a fővédnöke. A védnökségi tagok között szerepelt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere, Páva Zsolt, Pécs polgármestere és mások.

Nemzeti imánkkal, a Himnusszal kezdődő ünnepélyes megnyitón a minisztérium képviselői, valamint Páva Zsolt polgármester, Bódis József rektor, Miseta Attila dékán, majd Andrásofszky Barna, a MET „örökös” tiszteletbeli elnöke mondott üdvözlőbeszédet. Bódis József rektor a közelmúltban 90. születésnapját ünnepelt Andrásofszky Barnának a Pécsi Tudományegyetem Zsolnay-emlékplakettjét adta át.

A szervezőknek köszönhetően a rendkívül színvonalas szakmai, illetve a nemzet- és identitástudatot erősítő plenáris és szekcióülések mellett a három nap során maradt időnk végiglátogatni a páratlan szépségű város nevezetességeit. Az élményeinkből csak a legemlékezetesebbeket emelném ki: szentmisén vettünk részt a Szent István téri bazilikában, majd ugyanitt Szamosi Szabolcs orgonahangversenyét hallgattuk meg, ellátogattunk a páratlan és felbecsülhetetlen értéktárgyakat tartalmazó Zsolnay Kulturális Negyedbe, részt vettünk egy siklósi várlátogatáson, majd végezetül borkóstolóval egybekötött záróvacsorán vendégeltek meg bennünket Villányban, a Polgár Pincészetben.

A magam és a kárpátaljai résztvevők nevében ezúton köszönöm vendéglátóinknak – elsősorban Kellermayer Miklós MET-elnöknek, Gyurkovits Kálmán alelnöknek, és Horváth Gabriella MET-titkárnak – a szívélyes fogadtatást, illetve a Pécsett átélt feledhetetlen élményeket.

Jakab Lajos badalói családorvos, a konferencia résztvevője