A Basedow-kór és a hipotireózis

2014. augusztus 21., 07:10 , 710. szám

Az utóbbi időben emelkedik a vérnyomásom, hevesen ver a szívem, gyengeséget érzek, de ugyanakkor fogyok is. Milyen betegségem lehet, és mit lehet tenni ellene? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy csongori olvasónk. Kérdéseivel dr. Glagola Irénhez, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ endokrinológusához fordultunk.

– Könnyen elképzelhető, hogy a beteg Basedow-kórban szenved – indítja beszélgetésünket a szakorvos – Ez egy pajzsmirigyprobléma, mely a cukorbetegség után a második legkomolyabb endokrinológiai betegség. A pajzsmirigy nagyon fontos szerepet játszik a szervezet működésében, de a szervezetnek megfelelő jódtartalomra van szüksége ahhoz, hogy kellő mennyiségű pajzsmirigyhormon termelődjön, melyek gyermekkorban kontrollálják a csonttömeg növekedését, a szellemi és a fizikai fejlődést. Sajnos, Kárpátalján általánosnak tekinthetők a pajzsmirigyproblémák, mivel vidékünk jódhiányos terület. De a pajzsmirigyhormonok túlzott mértékű termelődése is gondot okoz, így a pajzsmirigyproblémák két csoportra oszthatók: amikor túltermelődnek a hormonok, illetve amikor elégtelen a hormontermelés.

– Mutassuk be a két betegséget.

– A Basedow-kór esetében a pajzsmirigyhormonok túltermelődnek. A betegség inkább a felnőttek körében fordul elő, s vérnyomás-emelkedéssel, súlycsökkenéssel, gyengeséggel, heves szívdobogással jár együtt, mellékhatásként szívproblémák léphetnek fel. Az elégtelen hormontermelődés ellenben hipotireózist idéz elő, mely gyermekkorban fordul elő, s a testi gyengeség, a növekedésbeli elmaradás mellett az agyi képességeket is rontja: a beteg feledékeny, nem tud koncentrálni, elmarad a tanulásban. Mellékhatásként gondolkodási zavarok jelentkezhetnek. S azonkívül, hogy a gyermek kortársaihoz képest később kezdhet el járni, beszélni is később kezd, sőt idiotizmushoz is vezethet a betegség. Tehát a Basedow-kór inkább a szívre és az idegrendszerre hat (nyugtalanságra, idegességre is panaszkodhat a páciens), a hipotireózis pedig az agyműködésre és a testi fejlődésre fejt ki káros hatást.

– Miként diagnosztizálják, hogyan szüntetik meg, s miként lehet megelőzni a megbetegedéseket?

– A tünetek jelentkezésekor idejében orvoshoz kell fordulni, aki elvégezteti az ultrahang-, illetve a hormonvizsgálatot. Mind a kezelésnek, mind a megelőzésnek orvosi felügyelet mellett kell végbemennie, az öngyógyítás veszélyes. A terápia érdekében pontosan kell ismerni a szervezet hormontermelését, s az orvos ennek mértékétől függően dönti el, milyen kezelést alkalmazzon. A megelőzés érdekében elsősorban a gyermekekre, a tinédzserekre és az állapotos nőkre kell leginkább odafigyelni, orvosi ellenőrzés mellett jódtablettát kell szedni, de csak az orvos döntheti el, milyen dózist alkalmazzon, és milyen kúrát végezzen.

Lajos Mihály