Porosenko feloszlatta a parlamentet

2014. augusztus 28., 07:05 , 711. szám

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn aláírta a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet, és bejelentette, hogy az előre hozott parlamenti választásokra október 26-án kerül sor.

Petro Porosenko először egy Twitter-üzenetben jelentette be, hogy aláírta a parlament feloszlatásáról szóló rendeletet, majd később egy szóvivő közölte, hogy a voksolás dátuma október 26.

„Úgy döntöttem, hogy idő előtt véget vetek a parlament megbízatásának” – írta az elnök.

Az ukrán jogszabályok előírják, hogy törvényhozási választásokat kell tartani a parlament feloszlatását kihirdető rendelet megjelenését követő 60 napon belül.

Az alkotmány szerint az államfő akkor oszlathatja fel a törvényhozást és írhat ki új választásokat, ha a kormánykoalíció felbomlása után harminc napon belül nem jön létre új kormánytöbbség a parlamentben. Ez a 30 nap vasárnap járt le anélkül, hogy új kormánytöbbség alakult volna.

Az elnök bejelentésével egyben eldőlt, hogy a következő parlamenti választásokat is vegyes rendszer szerint rendezik, tehát egyéni képviselőjelöltekre és pártlistákra is szavazhatunk majd.

Mihajlo Ohendovszkij, a Központi Választási Bizottság (CVK) elnöke az államfő döntését kommentálva azt hangsúlyozta, hogy a választási folyamatot szűk határidőkhöz igazodva kell majd lebonyolítani. Emlékeztetett például, hogy a területi választási bizottságok összetételére szeptember 2-ig lehet megtenni a javaslatokat, s legkésőbb szeptember 5-ig már meg is kell alakítani a testületeket.

Ohendovszkij azt is jelezte, hogy a Krímen nem rendeznek választásokat, viszont Donyeck és Luhanszk megyékben feltétlenül sort akarnak keríteni a szavazásra. Arra nem tért ki a CVK elnöke, hogy ez miként lesz lehetséges a harcok sújtotta térségben.

(MTI/korrespondent.net/szcs)