Minszkben találkozott az ukrán és az orosz elnök

2014. augusztus 28., 07:05 , 711. szám

Kedden este Minszkben találkozott egymással Vlagyimir Putyin orosz és Petro Porosenko ukrán államfő. A kétoldalú elnöki találkozóra röviddel az orosz– fehérorosz–kazah vámunió államfőinek és Porosenkónak az Európai Bizottság képviselőinek részvételével zajló plenáris tanácskozását követően került sor.

Az orosz elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy a két elnök most folytatott először kétoldalú megbeszélést egymással. A sajtó kiemelten foglalkozott Putyin és Porosenko kézfogásával. Ukrán médiaforrások szerint Porosenko elnöknek erősen megváltozott az arckifejezése, amikor kezet nyújtott orosz kollégájának a közös fotózás előtt.

A legfeltűnőbb az volt, írja az MTI, hogy Catherine Ashtont, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjét még mosolyogva üdvözölte az ukrán elnök. Orosz kollégájához fordulva azonban hirtelen elkomorodott az arca, és úgy nyújtott neki kezet, egyébként határozottan, egyenesen Putyin szemébe nézve. Ez láthatóan kissé zavarba ejtette az orosz elnököt, akinek a mosoly ráfagyott az arcára. A kézfogás után elfordította a fejét, és félrehúzta a száját.

A közösségi portálok látogatói nagy számban kommentálták a két elnök kézfogását. A Twitteren sokan nemtetszésüket fejezték ki, oroszok és ukránok egyaránt.

A Korreszpondent hírportál szemelgetett néhányat a felháborodott bejegyzések közül. „Porosenko kezet fogott Putyinnal. Valahol most dühöngenek a Jevromajdanosok.” „Az orosz világ atyja, Putyin kezet fogott a banderista junta vezérével, Porosenkóval. Az orosz világ sokkos állapotban.” „Porosenko kezet nyújtott Putyinnak. Ez három dolgot jelenthet: A: eladta Ukrajnát, B: elárulta a választókat, C: vége a háborúnak.” „Ez volt a legkisebb, leggyorsabb, leghidegebb, legvéresebb elnöki kézfogás, amit életemben láttam.”

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Porosenko úgy nyilatkozott hogy a tárgyalások „nagyon összetettek” voltak. Hangsúlyozta azonban, hogy valamennyi államfő elfogadta az általa előterjesztett béketervet a kelet-ukrajnai konfliktus megoldására. Ugyancsak megállapodás született a fegyveresek által „törvénytelenül fogva tartott” ukrán polgárok szabadon bocsátásáról – mondta el Porosenko. Szavai szerint konzultációk kezdődnek Ukrajna és Oroszország határőrizeti szervei és a vezérkari főnökök között a közös határszakasz ellenőrzésének helyreállításáról, illetve a keleti országrészben kialakult helyzet rendezéséről.

Vlagyimir Putyin a sajtótájékoztatón jelezte, egyetértettek Porosenkóval abban, hogy azonnal véget kell vetni a vérontásnak, és el kell kezdeni a konfliktus politikai rendezését. Hangsúlyozta azonban, hogy a tűzszünet megvalósításáról nem tárgyalt az ukrán elnökkel, mert – mint fogalmazott – Oroszország nem része a konfliktusnak. A tűzszünetről Ukrajnának kell megállapodnia a szakadárokkal – szögezte le. „Oroszország a maga részéről minden lehetséges módon támogatni fogja ezt a békefolyamatot, amint elkezdődik” – jelentette ki Putyin.

„Valóban nem tudom, mivel ér ez véget. Mindenesetre lehetőségünk volt még egyszer megfogalmazni aggályainkat, és megállapodtunk arról, hogy intenzívebbé tesszük az Oroszország–Ukrajna–EU háromoldalú munkacsoport munkáját, s igyekszünk szeptember 12-re megfogalmazni, ha tudjuk, a javaslatainkat” – tette hozzá az orosz elnök.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a minszki találkozón bejelentette, hogy folytatódni fognak az orosz–ukrán–EU háromoldalú egyeztetések az energetikai együttműködésről. A tárcavezető nem zárta ki, hogy a háromoldalú, Oroszország, Ukrajna és az Európai Unió részvételével korábban megkezdett, de hetek óta szünetelő gáztárgyalások felújításáról pénteken Moszkvában fognak megegyezni. Hangsúlyozta, hogy Oroszország álláspontja a gázkérdés kulcsfontosságú kérdéseiben nem változott. „A helyzet alapvetően nem változott június 16. óta, amikor átálltunk az előre fizetéses rendszerre” – mondta. (Ukrajna csak akkor kap földgázt Oroszországtól a Novak által említett időpont óta, ha előre kifizeti.)

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter Minszkben közölte, hogy Ukrajna nem fogja elzárni a területén átmenő földgáz-tranzitvezetéket. Hangsúlyozta, hogy országa ezt sohasem tette meg, és a tranzit szerinte a Gazprom orosz állami energetikai cégtől függ. Az európai forgalmazóknak és energetikai cégeknek ugyanis nincs szerződésük a tranzitvezeték ukrán működtetőjével.

Prodan azt is közölte a fehérorosz fővárosban, hogy Ukrajna a télre szükséges, még hiányzó földgázmennyiséget Európából kívánja pótolni. Korábban Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő viszont azt mondta, hogy országának öt milliárd köbméter földgázt kell vásárolnia Oroszországtól, mert az európai országokból visszafordított gáz csak 1 milliárd köbmétert tesz ki.

(MTI/unian.ua/korrespondent.net/magyarhirlap.hu/hk)