A határon túl így ünnepelték augusztus 20-át

2014. augusztus 28., 07:00 , 711. szám

Nemcsak Magyarországon, hanem a határon túl is ünnepeltek augusztus 20-án. Volt, ahol már az előző hét végén megkezdődtek a Szent István-napi ünnepségek.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke a Hargita megyei Ajnádon azt mondta: a kereszténység, a magyar nyelv és kultúra tartotta meg évszázadokon keresztül a székelységet a Keleti-Kárpátok lábánál, és erre alapozhatja jövőjét is.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt Marosvásárhely főterén szervezett Szent István-napi ünnepségén megszentelték Maros megye óriáskenyerét. A Néppárt elnöke, Toró T. Tibor azt mondta: a magyar államiság ünnepe a Székelyföldön is a nemzet egységét jelképezi. Mindenhol, ahol magyarok élnek, ez az a nap, amikor együtt vagyunk lélekben – fogalmazott.

A kárpátaljai Aknaszlatinán Brenzovics László KMKSZ-elnök azt mondta: a szórványban élő magyaroknak a nehézségek ellenére is ki kell tartaniuk a Szent István-i örökség mellett, feladatuk a végeken, hogy magyarságukat, keresztény hitüket a továbbiakban is megőrizzék.

Berényi József, az Magyar Közösség Pártja elnöke a felvidéki Dunaszerdahelyen úgy fogalmazott: a magyarság számára ma is követendő példa Szent István öröksége, mert olyan államalakulatot hozott létre, amely őrizte az itt élő emberek sorsát, békét és együttműködést biztosított, s tette mindezt a másság tiszteletével, de az akkori magyarság megőrzésével is.

A vajdasági magyaroknak is az a céljuk, hogy a szülőföldjükön maradhassanak meg magyarként – mondta Moholon a VMSZ ügyvezető alelnöke. Pál Károly szerint folytatni kell a megkezdett munkát, hogy elérjék a céljukat, hogy a magyarság számára Vajdaság, Szerbia egy élhető ország legyen, amelyben érdemes élni, és ahova érdemes lesz visszatérni, ahol érdemes lesz családot alapítani és építeni a magyar jövőt.

Először szerveztek Magyar Napot a nyugat-bácskai Zomborban. Ünnepi szentmisével, hagyományőrzők felvonulásával tisztelegtek az államalapító emléke előtt. A Szentháromság téren megáldották az új kenyeret. Az ünnepség díszvendége Csizmadia Anna kapuszinai népdalénekes, a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny tavalyi kategóriagyőztese volt.

(Duna Híradó/hirado.hu/Kárpátalja)