A húgyhólyagrák

2014. szeptember 25., 07:00 , 715. szám

Nyolc, majd három hónapja, s most a napokban egy-egy alkalommal egy kicsit véres volt a vizeletem. Ez valamilyen betegség jele? Ha igen, miben betegedhettem meg, s miként nyerhetem vissza az egészségemet? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy mezővári olvasónk. Kérdéseit dr. Oroszi Pálhoz, a Munkácsi Keresztyén Egészségügyi Központ onkológusához továbbítottuk.

– A véres vizelet lehet több, elsősorban gyulladásos vagy húgyköves probléma, de akár a húgyhólyagrák tünete is. Lehet egyszeri alkalommal nagyon kevés vér a beteg vizeletében, s lehetséges, hogy több hónapig, vagy akár egy évig nem jelentkezik ez a tünet, de már az első alkalommal szakorvoshoz kell fordulni – fejti ki a doktor. – A húgyhólyagrák viszonylag ritkán előforduló betegség, az összes daganatos megbetegedések két százalékát teszi ki, s mintegy háromszor gyakrabban fordul elő a férfiaknál, mint a nők esetében. A daganat kialakulásában bizonyítottan szerepet játszik a dohányzás, a dohányosok körében 2,5-3-szor gyakrabban fordul elő, mint a nemdohányzóknál. Ez azzal magyarázható, hogy a szervezetbe kerülő méreganyagok nagy része a vizelettel választódik ki, s a méreganyagok rákkeltő hatást gyakorolnak a húgyhólyag falára, a dohányzás során pedig méreganyagok kerülnek a szervezetbe. Ugyancsak a veszélyeztetettek csoportjába tartoznak a textil-, illetve a gumiiparban dolgozó munkások is, mivel a nevezett iparágakban használt vegyszerek hosszú távú mellékhatásaként 15–20 év alatt kialakulhat a húgyhólyagrák.

– Hogyan diagnosztizálják a kórt, miként kezelik a betegeket, és miképp lehet megelőzni a betegség kialakulását?

– A diagnosztikában elsődleges szerepet játszik az ultrahangvizsgálat és a húgyhólyagtükrözés. A kezelés attól függ, hogy a daganat infiltrálja-e (beszűri-e) a húgyhólyag falának a mélyebb rétegeit. Ha a daganat beszűrődése felületes, nem érinti a húgyhólyag falának a mélyebb rétegeit, általában a húgyhólyagba vezetett műszer segítségével műtik meg a beteget. Rosszabb esetben – nagyon ritkán – a daganat a hólyag falának a mélyebb rétegeit is érinti, s ebben az esetben sor kerülhet a húgyhólyag falának vagy magának a húgyhólyagnak az eltávolítására (megjegyezném: a hólyag falának a kioperálása után is működőképes marad a szerv). Kiegészítő kezelésként kemoterápiát, illetve sugárterápiát is alkalmazunk. Az előbbit a legtöbb esetben helyi kezelésként alkalmazzuk, ami azt jelenti, hogy a daganat ellen használt gyógyszert magába a húgyhólyagba vezetjük be. A megelőzésben pedig nagy szerepet játszik a dohányzás elhagyása.

Lajos Mihály