Molnár D. Istvánt választották a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének új elnökévé

2014. október 4., 10:39 , 717. szám

A 2014. májusi, magyarországi európai parlamenti választásokon a Fidesz-KDNP olyan nemzeti listával indult, amelyen befutó helyet kaptak a határon túli magyar közösségek képviselői is. Kárpátalját, a KMKSZ ajánlása alapján Bocskor Andrea képviseli az európai színtéren, akivel Brüsszelbe költözött férje, Bocskor László is, aki három és fél éven át vezette a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetét. A megüresedett elnöki tisztség betöltése érdekében vált szükségessé, hogy összehívják a beregszászi alapszervezet rendkívüli tisztújító közgyűlését.

A Rákóczi-főiskola Törökbálint termében összegyűlt tagságot és a szövetség jelenlévő vezetőit az alapszervezetet másfél hónapja irányító Orosz Géza alelnök köszöntötte, külön köszöntve Brenzovics Lászlót, a KMKSZ elnökét, Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét, Darcsi Karolinát, a KMKSZ politikai és médiatitkárát, Kész Gézát, a KMKSZ kulturális titkárát, és Molnár Ferencet, a Kárpátalja hetilap főszerkesztőjét. Majd felolvasta a leköszönő Bocskor Lászlónak a soron kívüli tisztújító közgyűléshez írt levelét, melyben arra kérte a tagságot, hogy mindenben segítsék az új elnök és elnökség munkáját, mert „a háborús helyzet rányomja bélyegét a kárpátaljai magyarság életére is, ezért még fontosabb az egység és a kitartás”, köszönetet mondott a tagságnak az elnöksége alatt tapasztalt bizalomért, támogatásért és szeretetért.

Horkay Sámuel, az alapszervezet tiszteletbeli elnöke, a Beregszászi Városi Tanács képviselője beszámolt a tagságnak a tanács KMKSZ-frakciójának munkájáról.

Brenzovics László az október 26-ára kiírt parlamenti választások kapcsán felmerült kérdésekkel kapcsolatban tartott tájékoztatót. A KMKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a megye és a kárpátaljai magyarság nyugalmának megőrzéséért a KMKSZ igyekszik minden tőle telhetőt megtenni. „A változó etnikai arányok és a megélénkülő, különböző szélsőséges erők miatt is elengedhetetlen, hogy egy erős és ütőképes alapszervezet legyen Beregszászban” – hangsúlyozta.

Az alapszervezet új elnökének Lőrincz Lajos Molnár D. István főiskolai tanárt ajánlotta, aki elvállalta a jelölést. Horkay Sámuel az alapszervezet elnöki tisztségét korábban 14 évig betöltő, jelenlegi tiszteletbeli elnök a jelöltről elmondta, hogy a 2002-es választási kampánytól kezdve a szövetség minden választási küzdelmében szerepet vállalt, és segítette az alapszervezet rendezvényeinek megszervezését is. 2001-ben a KMKSZ ISZ kezdeményező bizottságának is a tagja volt, földrajz-angol szakon végzett a beregszászi főiskolán.

Molnár D. István bemutatkozásként röviden elmondta, hogy Nagydobronyban született, 1996-tól él Beregszászban, akkor lépett be a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetébe is. Feleségével, Svetkó Erzsébettel a főiskolán oktatnak, és ötéves gyermeküket nevelik.

Molnár D. Istvánt bemutatkozását követően a közgyűlés nyílt szavazással, egyhangúlag választotta a KMKSZ Beregszászi Alapszervezetének elnökévé. Az új elnök megköszönte a bizalmat, és alelnöknek a tisztséget eddig is betöltő Orosz Gézát javasolta, akit ugyancsak egyhangúlag választottak újra. Változatlan maradt az alapszervezet elnökségének és választmányának személyi összetétele is.

Sin József a fontos célkitűzések között említette, hogy legyen Beregszásznak egy köztéri Rákóczi-szobra, illetve hogy megmentsék a beregardói Perényi-kastélyt. Ugyanakkor szerinte mindennél fontosabb lenne, ha sikerülne javítani a város magyarságának közhangulatán. A középszintű szervezet elnöke elmondta továbbá, hogy születendőben van a város KMKSZ-es ifjúsági szervezete, amelynek támogatására kérte az alapszervezetet és annak megválasztott új elnökét. Végül arra szólította fel az alapszervezet tagságát és vezetőit, hogy igyekezzenek soraikból kinevelni olyan fiatalokat, akik alkalmasak lesznek majd különböző önkormányzati tisztségek betöltésére, hogy továbbra is képviselni tudjuk kollektív érdekeinket.

Badó Zsolt