Folyik a választási kampány Kárpártalján

2014. október 9., 06:30 , 717. szám

Kedélyesnek aligha nevezhető a parlamenti választási kampány Kárpátalján, a kelet-ukrajnai események kíméletlen realitásaival összevetve mégis úgy tűnhet, mintha körüllengené az eseményeket valamiféle bumfordiság, vidékies báj.

A helyi sajtó változatlanul nagy terjedelemben foglalkozik a 68. számú, Ungvár központú egyéni választókörzettel, ahol rendkívül sokan, összesen 27-en jelöltették magukat, s várhatóan elkeseredett küzdelem bontakozik majd ki az egyetlen megszerezhető képviselői mandátumért. Az indulókat vizsgálva az uzhgorod.in arra hívja fel a figyelmet, hogy mindössze két nő akad a mezőnyben. A jelöltek életkorát tekintve feltűnő, hogy viszonylag sok a fiatal, néhányan épphogy elmúltak húszévesek, és a legidősebbek sem töltötték még be a hatvanat. A portál azt is megtudta, hogy a megmérettetésre jelentkező 27 személy közül mindössze tizenketten ungvári születésűek, ugyanakkor a mezőnyben csupán egyvalaki nem kárpátaljai: Szerhij Kiszilicsin Lemberg megyéből származik.

Az elmúlt napok legnagyobb visszhangot kiváltó eseménye a választásokon egyéni körzetben induló Viktor Baloga bejelentése volt, aki kedden közölte, hogy ő és „csapata” lemondanak Petro Porosenko Blokkjának (BPP) támogatásáról.

A politikus ezt Facebook-oldalán jelentette be. „Szeretnék még egyszer válaszolni mindenkinek, aki aggódik csapatunk részvétele miatt az előre hozott parlamenti választásokon. Már jóval a pártkongresszusok előtt elhatároztuk, hogy önjelöltként indulunk a választásokon. Személy szerint én még szeptember 9-én bejegyeztettem magam a CVK-ban (a Központi Választási Bizottságban – a szerk.), a kongresszusokra pedig 15-én került sor. Nekünk nincs szükségünk semmiféle pártmárkanévre. Nélkülük is legyőztük az előző választásokon Janukovicsot, aki csalásokat és soha nem látott mértékű szavazatvásárlást vetett be ellenünk” – írta Baloga.

Mint hozzáfűzte, „Az elnöki párt mindazonáltal úgy döntött, hogy támogat bennünket. Azonban tekintettel arra, miként tálalta ezt a jelölést Petro Porosenko Blokkjának kongresszusán Jurij Lucenko, elhatároztuk, hogy lemondunk róla”.

A hírről beszámoló Zakarpattya Online emlékeztet, hogy a BPP kongresszusa a kárpátaljai egyéni választókörzetekben a három Baloga testvér – Viktor, Ivan és Pavlo –, valamint Vaszil Petyovka jelöléséről döntött.

Nem direkt kampányesemény volt az új kárpátaljai kormányzó, Vaszil Hubal szombati ünnepélyes beiktatása hivatalába, a ceremóniát követő sajtótájékoztatót viszont már bátran nevezhetjük annak, hiszen az eseményre Ungvárra érkező Ihor Hrinyiv, az elnöki adminisztráció vezetőjének helyettese erre használta fel a lehetőséget, hogy találkozhatott a helyi újságírókkal. A sajtótájékoztatóról tudósító egyik rövidhírében a Zakarpattya Online arról adott hírt, hogy Hrinyiv „úgy véli, Kárpátalján nincs létjogosultsága a magyar választókörzetnek”.

„Unitárius országban nem szabad nemzeti körzeteknek lenniük. Lennie kell egy mechanizmusnak az ukránok magyarországi és a magyarok ukrajnai jogainak biztosítására. Ha most az országban nehéz a helyzet, nekünk segíteni kell, és nem zavarni. Ha manipuláció folyik a körzetek felosztása körül, Brenzovics úrnak (Brenzovics Lászlóról, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökéről van szó – a szerk.) jogában áll az állam politikai vezetéséhez fordulni. Mi vele ugyanabban a politikai projektben veszünk részt (Brenzovics László a jelenlegi államfő pártjának, a BPP-nek a listáján indul a választásokon – a szerk.). Beszélek Brenzoviccsal, hogy milyen igényei vannak a körzettel kapcsolatban” – jelentette ki a portál szerint Hrinyiv. Arról ugyanakkor nem szólt a hivatalnok, milyen mechanizmusokkal kívánják biztosítani a kisebbségek jogait a készülő államigazgatási reform keretében.

Egyesek szerint mulatságos, mások szerint viszont inkább tragikus jelenségről számolt be minap a Novini Zakarpattya a 71. számú, Huszt központú választókörzetből. A portál szerint a körzet egyik jelöltje érdekes módszert eszelt ki a választók megvesztegetésére és annak biztosítására, hogy a lefizetettek arra adják a voksukat, akitől a pénzt kapták. Az új módszer lényege a Novini Zakarpattya szerint abban áll, hogy a szavazatvásárlók a választókörzet falvaiban vallásos, lehetőleg idősebb embereket keresnek fel, akik a Bibliára tett kézzel esküsznek meg, hogy az adott jelöltre adják a voksukat. A Szentírásra felesküvő ember 150–200 hrivnyát kap minden garantált szavazat után a választásokon – írja a portál. Egyik olvasójuknak a cikkhez fűzött kommentárja szerint azonban a módszer nem tekinthető újnak, hiszen a szomszédos 72. számú választókörzetben már az előző választások alkalmával is bevetették ezt a fogást.

zzz