A latexdermatózis

2014. október 16., 06:25 , 718. szám

Nemrég vettünk egy műszálas inget a kisfiunknak, és azóta több helyütt bepirosodott és viszket a bőre, olyan testrészeken, melyek érintkezésbe kerültek az inggel. Milyen bőrbetegséggel állunk szemben, és miként gyógyíttathatjuk meg a gyermekünket? – kérdi levelében egy mezőkaszonyi olvasónk. Kérdéseit dr. Pauk Vladimirhoz, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosához továbbítottuk.

– Valószínűleg latexder­matózissal állunk szemben, mely az allergikus derma­tózisok egyik ágához tartozik, s nem más, mint a szintetikus anyagokkal szembeni túlérzékenység – magyarázza a szakorvos. Általában a gyermekek, a közép-, illetve az idős korúak érzékenyek a műszálas anyagokra. A betegség klinikailag általában nagyon hasonlít a kontaktdermatózishoz, s elsősorban azok a testfelületek érzékenyek, melyek kontaktusban vannak az allergén anyagokkal.

– Milyen tünetek jelzik a latexdermatózis kialakulását, és miként gyógyíthatják meg a kórt?

– Jellemző az erős bőrpír, a piros bőrfoltok 2-5 mm-re kiemelkednek a bőrfelületből, területük tenyérnyi nagyságig terjedhet, és erősen viszketnek. A foltok elsősorban a műszálas ruha által takart bőrfelületeken jelentkeznek.

A szintetikus anyagokra érzékeny személyek viseljenek természetes anyagokból készült ruhaneműt. Ha huzamosabb ideig viselik ezeket, előfordulhat, hogy elmúlik a túlérzékenység. Természetesen gyógyszereket is bevetünk a betegség ellen, antihisztamint írunk fel, külsőleg pedig nyugtató kenőcsöket kell alkalmazni.

Lajos Mihály