Gumicsizmadobás, szőlőevés, tánc

2014. október 16., 06:25 , 718. szám

A játékot, szórakozást, vetélkedést és hagyományőrzést szolgálta a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet által október 8-án Nagyberegen megrendezett szüreti vigadalom.

A szüreti nap a délelőtt folyamán a legkisebbek számára szervezett programokkal vette kezdetét. A mezőkaszonyi és nagyberegi óvodásokat, valamint a Nagyberegi Középiskola első osztályos kisdiákjait a Nagyberegi Tájházban játék és kézművesség várta. Szilágyiné Tóth Gabriella óvodapedagógus népi gyermekjátékokat, körjátékokat tanított, volt arcfestés, applikálás, a bátrak pedig kipróbálhatták a különböző régi, fából készült játékeszközöket, a diótörőt és a kuglit is. A programok sorát a Szilágyi László és Gabriella vezette táncház zárta.

A felnőtteket és idősebb gyermekeket a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola beregi viseletbe öltözött diákjai hívogatták a délutáni programokra, akik szüreti nótákat, népdalokat énekelve, szekéren utazva járták végig Nagybereg utcáit. A hívásra érkezett gyerekseregletnek és a főiskola jelenlévő diákjainak aztán ügyességükről kellett tanúbizonyságot tenniük. Töklámpás-faragásban, szőlőevésben, gumicsizma-hajításban, diótörésben, almahámozásban, talicskázásban, gólyalábon járásban és a nyári sí „meglovaglásában” kellett helytállniuk.

A játékok és az elkészült töklámpák bemutatását táncház követte. Míg a Szilágyi házaspár a táncos kedvűeket igyekezett mindinkább megmozgatni, lezajlott a szüret szépe választás is: a szüreti vigadalom legszebbjének a jelenlévők a főiskola egyik diákját, Bodor Viktóriát választották meg. A második legbájosabb szüretelő Táncsinec Georgina lett.

A szüreti nappal ismét kezdetét vette a tájházban zajló kézműves-foglalkozások sora, amelyekre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

A rendezvény megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

em