„Az utókor emlékezete”

2014. október 23., 06:30 , 719. szám

Az első világégés emlékére címmel szervezett kiállítással egybekötött tudományos konferenciát október 16-án az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) Történelem és Társadalomtudományi Tanszéke és a Kárpátaljai Magyar Protestáns Tudományos Egyesület.

Rácz Béla, a konferenciának otthont adó Rákóczi-főiskola rektorhelyettese köszöntőjében emlékeztetett: a háború alapjában változtatta meg az erőviszonyokat, a politikai-társadalmi berendezkedést Európában és az egész világon. Lezárását követően a mai Kárpátalja területét kiszakították az anyaország kötelékéből, s ez nyomot hagyott az itt élő lakosság további sorsán, világnézetén, identitásán. Éppen ezért különösen fontos, hogy foglalkozzunk a világháborút érintő kérdésekkel, s az objektív történetírásból táplálkozva okuljunk a történelemből.

A történelemből való okulást a konferencián kilenc előadás szolgálta, amelyeket a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanárai és hallgatói, valamint magyarországi történészek tartottak.

A konferenciát követően került sor az első világégés emlékére létrehozott kiállítás megnyitójára. Dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke a megnyitón hangsúlyozta: az első világháború volt az az esemény, amely mindenki életét befolyásolta, hiszen ennek következménye lett a második világháború, továbbá, hogy Kárpátalja Csehszlovákiához, a Szovjetunióhoz, végül pedig Ukrajnához került. Ezért senkinek nem szabad szó nélkül elmennie a téma mellett, hogy tisztábban lássuk helyzetünket, hiszen így talán könnyebb lesz majd a jövő felsejlő eseményeire, kérdéseire is választ adni. Hiszen az élet mindig arról szól, hogy hogyan tudjuk a pillanatnyi eseményekre, kihívásokra a lehető legjobb választ adni. Orosz Ildikó a konferencián való részvétel kapcsán kiemelte: mindenkinek hasznára válik majd, hiszen a nap során annyi információ hangzott el összefogva, rendszerbe foglalva, amennyit egyénileg évekbe telt volna megismerni.

Csatáry György a kiállítás kapcsán elmondta: abban a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alapszervezeteitől kapott fényképek segítségével igyekeztek minél nagyobb hangsúlyt fektetni az első világháborús emlékművekre, emlékhelyekre, amelyek a falvakban, városokban állítanak emléket a háborúban elhunyt helyi lakosoknak. A tárlat továbbá dokumentumokat, a beregi és az ungi sajtó kiadványait, háborút érintő írásait, személyes jellegű és csatajeleneteket ábrázoló képeket is tartalmaz Przemysl és a Kárpátok körüli harcokra összepontosítva.

A konferencia és a kiállítás létrejöttét a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

em