Adománygyűjtés és jótékonykodás – Budapesttől Rahóig

2014. október 23., 06:30 , 719. szám

Ez év őszén jótékonysági adománygyűjtést szervezett a Fidelitas Nemzetpolitikai Munkacsoportja a Rákóczi Szövetség Pécsi Tudományegyetemen működő helyi szervezetének közreműködésével a rahói magyarság számára. A gyűjtés a vártnál is jobban sikerült, s nemrég, a kezdeményezés helyi lebonyolításában tevékenyen részt vevő Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) segítségével el is jutottak az adományok Kárpátaljára.

Október 17-én a gyűjtés szervezőinek 6 főből álló küldöttsége, köztük Vincze Géza, a Fidelitas országos alelnöke, Kurucz Dániel, a Fidelitas budapesti alelnöke, a Budapesti Nemzetpolitikai Munkacsoport vezetője, Barkóczi Csaba, a Rákóczi Szövetség Pécsi Tudományegyetemen működő szervezetének elnöke, Renge Zsolt, a Fidelitas Budapest I. kerületi elnöke, Minchev Vasil, a Fidelitas törökbálinti elnöke és Papp Imre, a Rákóczi Szövetség munkatársa személyesen érkezett Kárpátaljára az összegyűjtött 3,5 tonnányi adománnyal. Ezek egy kisebb részét a nagyszőlősi járási Tiszakeresztúr község számára ajánlották fel. Október 18-án a magyarországi csapat, kiegészülve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezetének (KMKSZ ISZ) elnökével, Dobsa Istvánnal, alelnökével, Kardos Alberttel, továbbá a szervezet néhány tisztségviselőjével és aktivistájával Aknaszlatinára érkezett, ahol Benedek Gellért, a KMKSZ ISZ Felső-Tisza-vidéki regionális elnöke és Benedek Imre, az Aknaszlatinai Bolyai János Középiskola igazgatója fogadta a vendégeket, s mutatta be az oktatási intézményt, továbbá a község történetét, múltját, jelenét.

Rahón Nyejzsmák Emma, a KMKSZ Rahói Alapszervezetének elnöke fogadta a küldöttség tagjait, akiknek a helyi óvodások és iskolások magyar néptáncot és népdalokat bemutató műsorral kedveskedtek. A műsort követően Kurucz Dániel ismertette a Fidelitas Nemzetpolitikai Munkacsoportjának tevékenységét és annak céljait, Dobsa István pedig köszöntőjében örömét fejezte ki aziránt, hogy az anyaországi fiatalok fontosnak tartják a kárpátaljai szórványban élő magyarság támogatását. A kezdeményezésnek és a műsornak köszönhetően pedig ők is gazdagabbak lettek, de azt, amit ők kaptak, nem egy teherautóban, hanem lelkiekben feltöltődve, szívükben viszik majd haza.

Az adományok szétosztásának koordinálását Nyejzsmák Emma vállalta magára, aki elmondta: a napokban a rahói nyugdíjasklub tagjainak segítségével szétválogatják a kapott könyveket, ruhaműket, élelmiszereket, játékokat, taneszközöket, majd azokból a korosztályonkénti szükségletek alapján állítanak össze csomagokat. Ezek átadására valószínűleg a jövő hét végén kerül majd sor. A csomagokat a Rahói Általános Iskola, valamint a rahói, vidricskai, tiszabogdáni vasárnapi iskolák rászoruló magyar gyermekei kapják majd.

A jótékonysági akción túl megállapodás született a Fidelitas és a KMKSZ ISZ jelenlévő képviselői között a szervezetek jövőbeli együttműködéséről is.

E. M.