Drámapedagógia Bátyúban

2014. október 23., 06:30 , 719. szám

A Bátyúi Középiskolában október 17-én tartott drámapedagógiai módszertani szemináriumot a Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet. A program a múlt heti II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán megrendezett A projektpedagógia elméleti és gyakorlati vonatkozásai címmel tartott konferencia folytatása. A mostani szemináriumon a fő hangsúlyt a drámapedagógiára fektették. A rendezvényt Braun Éva, a Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet nemzetiségi osztályának módszerésze és Sin József, a továbbképző intézet beregszászi kirendeltségének vezetője nyitotta meg.

Gabóda Béla, az intézet beregszászi kirendeltségének módszerésze a rendezvény kapcsán elmondta: „A múlt éven a Kárpátaljai Megyei Pedagógus-továbbképző Intézet és a beregszászi kihelyezett tagozat úgy döntött, hogy az idei tanévben a november hónapot a reformpedagógia jegyében fogja megszervezni. Ennek keretében került sor a múlt héten a projektpedagógia nemzetközi szemináriumra, és ma folytattuk itt, a bátyúi középiskolában a drámapedagógiával, mondván, hogy a drámapedagógia is valahol a reformpedagógiához tartozik.”

A rendezvényen az anyanyelvi nevelés keretén belül szó volt a szerepjátékokról, melyről Hutterer Éva, a főiskola pedagógia és pszichológia tanszékének vezető tanára tartott előadást. Braun Éva a magyartanároknak bemutatta az új 6. osztályos magyar nyelv és irodalom tankönyveket, valamint elmondta, a 2014–15-ös tanévben nem marad el a tantárgyi vetélkedő magyar nyelvből és irodalomból, ami Brenzovics Lászlónak, a megyei tanács alelnökének, a Kárpátaljai Kulturális Magyar Szövetség elnökének tett intézkedésének köszönhető. Majd Gál Natália, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művésze tartott interaktív drámapedagógiai tréninget a tanároknak.

Az elméleti és gyakorlati foglalkozások után rendhagyó irodalom-, történelem- és énekórán vehettek részt Kárpátalja magyar tannyelvű iskoláinak magyar szakos tanárai, a tanintézet nevelői és a bátyúi iskola diákjai. Nagy Csaba tárogatóművész, aki Vajáról érkezett, színvonalas interaktív zenei előadást tartott Hej Rákóczi, Bercsényi, magyar vitézek nemes vezéri… címmel, mely előadásában a 300 esztendeje aláírt szatmári békekötéssel zárult nyolcéves kuruc szabadságharc történetét, s annak irodalmi és zenei örökségét elevenítette meg. A művész a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség és a Rákóczi Tárogató Egyesület közös szervezésében látogatja meg vidékünk több magyar tannyelvű iskoláját.

V. E.