Mindenkinek tetszett a Lila ákác

Színházlátogató középiskolások

2014. október 23., 06:30 , 719. szám

A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete fontosnak tartja a magyar középiskolások színházlátogatásra nevelését. Ezért Schmitt Pál, Magyarország volt köztársasági elnöke által felajánlott támogatásból színházlátogatási programot indítottak, melynek keretében a Beregszászi járás magyar középiskoláinak színház iránt érdeklődő tanulóit el szeretnék jutatni a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház (korábban: Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház) előadásaira. A program keretében először október 17-én a Nagyberegi Középiskola, a Nagyberegi Református Líceum, a Beregszászi Magyar Gimnázium, a Jánosi Középiskola és a Nagymuzsalyi Középiskola összesen nyolcvan diákja láthatta a Szép Ernő Lila ákác című regénye alapján készült előadást, amely egy régen és végérvényesen letűnt világban, az első világháború előtti Budapesten játszódik.

Az előadás után a Jánosiból érkezett Izsák Gréta és Tóth Beáta elmondta, hogy egyébként máskor is szoktak járni színházba, de ezt a darabot most látták először és nagyon tetszett. Kísérőtanáruk, Snicer-Pobránszky Gabriella, a Jánosi Középiskola magyartanára elmondta, a KMKSZ jóvoltából tíz tanuló tudta megnézni az előadást. A Nagymuzsalyi Középiskolából Jakab Erika történelemtanár vezetésével tizenkét tanuló láthatta a színdarabot, ők a hagyományőrző kör tagjai, akik szintén először látták a Lila ákác című előadást.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke lapunknak elmondta, hogy az október 30 és 31-ére tervezett előadásokra a Gáti Középiskola, a Kaszonyi Középiskola, a Vári Középiskola és a beregszászi magyar középiskolák diákjainak ajánlják fel a lehetőséget. A Szövetség a színházi belépők mellett a diákok utaztatását is megszervezi és finanszírozza.

dózsa