Eljött a végső betakarítás ideje

2014. október 23., 06:30 , 719. szám

A meteorológusok szerint a hét végén, a jövő hét elején hideg levegő árasztja el a Kárpát-medencét, ami fagyokkal is járhat. Amennyiben az előrejelzés beigazolódik, az a gazdálkodók számára annyit jelent, hogy a még el nem tárolt termés most már mindenképpen „betakarítódik” így vagy úgy: ha nem a gazda, hát a fagy által – mondja Őrhidi László nagydobronyi gazdálkodó, a „Pro agricultura Carpathica” Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány szaktanácsadója. A szakembert arra kértük, foglalja össze, hogy mi ilyenkor a teendő.

– Hogyan alakul az idei ősz a gazdák számára?

– Sokan nagyon melegnek és szépnek tartják az idei őszt, a gazdák azonban viszonylag csapadékosként és párásként emlékeznek majd erre az évszakra, amely elősegítette a gombás fertőzések terjedését. A legkülönfélébb penészgombák ütötték fel a fejüket a hajtató létesítményekben, amelyek ellen nagyon nehéz küzdeni. Ebből a szempontból egyaránt kedvezőtlen volt a helyzet a paprika, paradicsom vagy éppen uborka hajtatásával foglalkozó termesztők számára. Ilyenkor, október vége felé azonban az előrelátó gazda már nem csak a növényvédelemre koncentrál, hanem figyeli a hőmérőt, és hallgatja az időjárás-előrejelzést, felkészül, hogy kivédje a fagy támadását, vagy ha ez nem lehetséges, igyekszik minimalizálni a veszteségeit, betakarítva a beérett, megmenthető termést.

– Vegyük sorra legnépszerűbb zöldségnövényeinket! Mi a helyzet a paprikatermesztőknél?

– A paprikatermesztők esetében elsősorban attól függ minden, hogy fűthető-e a hajtatólétesítményük vagy sem. Ha fűthető, nincs egyéb teendője a gazdának, mint befűteni, s folyamatosan tartani a minimális hőmérsékletet, amellyel átvészelhetők a fagyos éjszakák és a hideg nappalok. Hideghajtatásban viszont megintcsak két lehetőség kínálkozik: vagy betakarítjuk a termést, hogy meg ne fagyjon, vagy bízunk abban, hogy duplafóliás takarással, esetleg valamilyen ideiglenes fűtőalkalmatossággal – kályhával, hőlégbefúvóval, hőgenerátorral stb. – sikerül átvészelni a kisebb fagyokat. Ettől függetlenül azokban a létesítményekben, ahol fekete fóliával takarták-mulcsozták a talajt, most mindenképpen fel kell szedni ezt a fóliát, még azelőtt, hogy beköszöntenének a fagyos éjszakák. A fekete fóliát rendszerint azért alkalmazzák, mert megakadályozza a talaj gyomosodását. Csakhogy ami tavasszal előny, az most, késő ősszel hátrányba csaphat át, hiszen a takarás akadályozza a talajhő visszasugárzását a fóliaház légterébe, így könnyen az állomány elfagyását okozhatja.

– Mi értelme hideghajtatásban továbbra is megtartani a növényállományt, akár a költséges fűtés árán is?

– Valóban, az első fagyok után már nemigen várható, hogy folytatódik a termés növekedése, ám ilyenkor a cél inkább a termés „száron tartása”, miközben várjuk, hogy emelkedjenek az árak a piacon. Tudjuk, hogy néhány fagyos éjszaka után rendszerint egy enyhébb időszak következik, vagyis ha sikerül átvészelnünk 2-3 nehéz éjszakát, hosszabb időre is megőrizhetjük a termésünket. Köztudott, hogy a leszedett paprikatermés két hétig, legfeljebb húsz napig tartható el komolyabb nedvességvesztés, fonnyadás nélkül optimális körülmények között, míg a szárán hagyott termés nem veszít tömegéből, minőségéből, ha nem is növekszik már tovább. Vagyis minél inkább kitoljuk a termés betakarításának idejét, annál később dobhatjuk piacra a paprikánkat, s annál kedvezőbb áron értékesíthetjük, hiszen addigra rendszerint igen jelentős áremelkedés megy végbe a piacon a termésutánpótlás megszűnése miatt. Aki tehát a termése késői értékesítését célozza meg, s ezt ésszerű ráfordítással, illetve veszteség nélkül tudja elérni, jelentős bevétel-növekedést érhet el.

– Mit kell tudni a paradicsomról?

– Hasonló a helyzet, mint a paprikánál, azaz a párás ősz a kórokozók elszaporodásával bizony megtette a magáét, támad a fitoftóra és a barnapenész is, de esetenként a szürkepenész ellen sem tudtunk mit tenni. A paradicsom szintén fagyérzékeny növény, ezért a megmaradt termés betakarítására idejében fel kell készülni. Aki az elmúlt években megfigyelte az őszi időjárás alakulását, az számíthatott rá, hogy nagyjából ez idő tájt, azaz október utolsó napjaiban – néha még kicsit korábban is – beköszöntenek az első komolyabb fagyok. Ezért nem kizárt, hogy egyes termesztők érésgyorsítót alkalmaznak. Ilyenkor egy Ethrel nevezetű szer 0,3 százalékos oldatával kezelik a növényállományt, majd pár nap múlva megismétlik az eljárást. Ennek hatására a legkisebb bogyók is bepirulnak. Természetesen az ilyen termés íze hagy némi kívánnivalót maga után, nem mérhető a napon érlelt terméséhez, mindazonáltal a piros paradicsombogyó betakarítható és eladható, s mindenképpen jobb árat kapunk érte, mint a konzerválás céljára értékesített zöld bogyókért.

Egyébként a nem teljesen éretten leszedett paradicsom szintén jól tárolható. Találkoztam olyan termesztővel, aki január elején dicsekedett el a paradicsomával, mutatta, hogy akkorra érett pirosra. Természetesen az ilyen tárolás jelentős veszteséggel jár, legalább hetente egyszer át kell válogatni a paradicsombogyókat, hogy idejében eltávolíthassuk a fertőzött, romlásnak indult példányokat. Ráadásul a megfelelő tárolási hőmérséklet biztosítása is költséggel jár. A zöld paradicsomot ugyanis legalább 16 fokon kell tartani, hogy beérjen, míg a sárga paradicsom számára 14 fok, a piruló bogyók esetében 12 fok az a minimális tárolási hőmérséklet, amely mellett még beérnek.

Esetenként gondot szokott okozni, hogy az ilyenkor viszonylag hideg hajtató­létesítményből a termést egy melegebb helyiségbe viszik tárolni, ahol a hőmérsékletkülönbség hatására a bogyókon kicsapódik a pára, és a vizes paradicsom rövidesen tömegesen kezd penészedni, rohadni. Ezért azt tanácsolnám, hogy lehetőség szerint úgynevezett krumplis ládákban tároljuk a paradicsomot nem túl vastag rétegben, mert így könnyebben felmelegszenek és megszáradnak a bogyók.

(Folytatjuk.)