A hörghurut

2014. október 23., 06:30 , 719. szám

Tegnap óta köhögök, váladékot köhögök fel, zörejeket hallok a hörgőimben. Milyen betegséget kaptam el, és hogyan gyógyulhatok fel? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy eszenyi olvasónk. Kérdéseit dr. Szabó Miklóshoz, az 1. Számú Ungvári Járási Kórház belgyógyászati osztályának főorvosához továbbítottuk.

– A betegnél hörghurut alakulhatott ki – indítja beszélgetésünket a doktor. – A hörghurut (bronchitis) a légutak, a légcső részeit képező hörgők gyulladása, kapcsolódik a torok és a légcső megbetegedéséhez, szövődménye lehet a tüdőgyulladás, de kísérője is lehet a tüdőgyulladásnak. Sok kórokozó kiválthatja a légutak gyulladását, a különböző vírusok és baktériumok pedig különösen vonzódnak a nyálkahártyán való megtelepedéshez.

– Milyen tünetek jelzik a hörghurut kialakulását?

– A betegek köhögnek, izzadnak, 37–38 Celsius-fokos lázuk lehet. A hörgők váladékkal telnek meg, s a levegő áramlása ezekben a váladékkal teli hörgőkben olyan zörejeket okoz, melyeket nemcsak az orvosok vesznek észre a hallgatóval, hanem a betegek és környezetük is. Köpetet csak nagyobb gyermekek és felnőttek ürítenek, a kisebb gyermekek vagy lenyelik a váladékot, vagy esetleg képtelenek felköhögni azt. Ezért csecsemőkorban félelmetes ez a kór, mert súlyos légzési és keringési zavarral jár. Az oxigénhiánytól szenvedő, fulladozó csecsemőt csak sürgős orvosi segítség mentheti meg. Hasonlóképp veszélyes a légcső és a hörgők száraz, pörkös gyulladása (ebben az esetben nincs váladék), de ez a megbetegedés mostanában szerencsére ritka. Annál gyakoribb fiatal gyermekeknél az asztmás jellegű hörghurut. Gyakran pedig egyes fertőző betegségek (például a szamárköhögés, a kanyaró) rendszeres hörghuruttal járnak.

– Az év mely időszakaiban fordul elő gyakrabban a bronchitisz?

– Akiknél pollenallergia alakult ki, azoknál nyáron is jelentkezhet, késő ősztől – a télen át – tavaszig viszont inkább a megfázás segíti elő a betegség kialakulását. A különböző foglalkozások ártalmai, szennyezett levegő, a benne lévő gázok, gőzök, a porbelélegzés is hozzájárulhatnak a krónikus hörghurut kialakulásához, mivel folyamatos irritálás éri a hörgőket.

– Miként lehet kezelni a bronchitisben szenvedő beteget?

– A gyermekek esetében azonnal ki kell hívni a családorvost, otthon, házilag semmiképp se kezeljék őket, piciknél kimondottan veszélyes, mert a nyák belepi a hörgőket. A felnőttek esetében – ha éppen szabadnap van – szedhetnek otthon is köptetőt, lázcsillapítót, s ha nincs magas láz, az inhalálás is segíthet. De ők is mielőbb forduljanak orvoshoz, mivel komoly szövődmények alakulhatnak ki. Az orvosnak kell felírni a gyógyszereket, köptetőket, lázcsillapítókat és antibiotikumokat, ugyanis a legtöbb esetben antibiotikumot is kell szedni, és csak az orvos állapíthatja meg, melyikre van szükség.

Lajos Mihály