A sertés külső élősködői

2014. november 13., 05:30 , 722. szám

A disznóm gyengébb lett, mint korábban, kezd soványodni, nyugtalan, kis vörös kiütések vannak a bőrén, és nagyon vakarózik. Mi baja lehet, és mit kell tenni a meggyógyulásáért? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy gödényházai olvasónk. Kérdéseire dr. Szijus Attila técsői állatorvos válaszol.

– A jószágot külső élősködők, atkák támadták meg – indítja beszélgetésünket az állatgyógyász. – Az atkák a testfelületen található elszarusodott hámsejtekből, izzadságrészecskékből, szövetnedvekből táplálkoznak. A fertőzött sertések többsége tünetmentes, komolyabb kártételre csak akkor kerül sor, ha az állat szervezetét gyengítő tényezők jelentkeznek, például nem megfelelő táplálás, nem kellőképp tisztán tartott környezet, szennyezett, piszkos ól, vagy éppen az ól túlzsúfoltsága. Ezek hatására gyengül a sertés erőnléti állapota, a viszketés miatt állandóan nyugtalan, mivel az atkák által kiválasztott mérgező anyagok felszívódnak a vérben, és hiányosságok lépnek fel a bőr élettani működésében. Súlyos rühösség esetén senyvesség fejlődik ki, vagyis az állat lefogy. Apró, vörös kiütések jelennek meg a bőrén, erős viszketegség lép fel, a disznó vakarózik.

– Miként kezelik a beteg jószágot?

– Külső parazitás fertőzöttség esetén a gyógyszert lemosással, lepermetezéssel vagy fürösztéssel vihetjük fel az állat testére. Mindez munkaigényes, és kellő szervezettséget igénylő folyamat. Hátránya, hogy sok vegyszer kerül a környezetbe, a téli időszakban pedig fennáll a meghűlés veszélye. Korszerűbb módszer, ha injekciózással kezeljük a beteget. Előnye, hogy a szükséges és elégséges hatóanyag biztosan bejut az állat szervezetébe, és hosszabb a hatása. Azonkívül nemcsak a külső, hanem a belső élősködőkre is hat. A permetező oldatok közül megemlíteném a Butoxot, a Neocitont vagy éppen a Sebacilt. Egy 7–10 napos időszakon belül legalább kétszer, háromszor le kell kezelni a sertést, s az injekciózásos gyógyítás esetén is egy 7–10 napos időszakon belül 2-szer vagy 3-szor be kell injekciózni a disznót. Az injekciós készítmények ivermektin- vagy domektintartalmúak.

– Miként lehet megelőzni a fertőzést?

– Időnként újra kell meszelni az ólat.

Lajos Mihály