A frissen megbízott városvezető is lemondott Ungváron

2014. november 20., 06:20 , 723. szám

Lemondott mandátumáról négy ungvári városi tanácsi képviselő, köztük az egy héttel korábban megválasztott tanácsi titkár is, múlt pénteken.

Jurij Kosztyuk, Sztepan Nimcsuk, Mihajlo Rosko és Vitalij Szemalj az Egységes Centrum (JeC) párt színeiben jutottak be a megyeszékhely önkormányzatába. Döntésük hátteréről nem kívántak nyilatkozni. Ugyanakkor ismeretes, hogy éppen egy héttel korábban, november 7-én a képviselőtestület ülésén menesztették tisztéből Viktor Scsadejt, a városi tanács titkárát, aki Viktor Pogorelov városvezető távozása óta a megbízott polgármesteri tisztséget is betöltötte. Ezután a tanács új titkárává – s egyben megbízott polgármesterré is – Vitalij Szemaljt választották meg. Azonban a JeC megyei vezetése már másnap feloszlatta a saját ungvári városi tanácsi frakcióját, s a frakció tagjait a pártból is kizárták. Az ukrán nyelvű megyei sajtó nem hagyott kétséget afelől, hogy a JeC döntése az Ungvári Városi Tanács november 7-i ülésén történtekkel van összefüggésben. A Scsadej eltávolítására tett egyik korábbi kísérlet alkalmával a JeC frakciója ugyanis tartózkodott a voksolástól – emlékeztetett a Zakarpattya Online.

Azóta a megyeszékhely vezetése a permanens válság jeleit mutatja. Szemalj múlt pénteken kénytelen volt hétfőre halasztani a városi tanács ülését, miután a testület határozatképtelennek bizonyult. Hétfőn azután ismét el kellett napolni a tanácskozást – ezúttal november 20-ára, azaz csütörtökre –, mivel az ülésteremben még annyi képviselő sem gyűlt össze, mint három nappal korábban.

(transkarpatia.net/zakarpattya.net.ua/hk)