Üléseztek a Máért szakbizottságai

2014. november 20., 06:20 , 723. szám

A külhoni magyarság részére készített választási űrlapok és kérelmek egyszerűsítése is szóba került a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) külügyi és jogi szakbizottságának múlt pénteki budapesti ülésén, amelyen részt vett Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

Az ülésen Kovács Ádám Zoltán, a Külgazdasági és Külügyminisztérium nemzetközi együttműködésért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy a külgazdaság kiemelt szerepe mellett fontos a külügy klasszikus feladatainak ellátása, a külhoni magyarság érdekeinek hatékonyabb érvényesítése a nemzetközi fórumokon. A szomszédos országokkal való kapcsolatokra áttérve kiemelte, hogy a tárgyalások során minden esetben a külhoni magyarság érdekeit tartják szem előtt, és különös figyelmet fordítanak a határ menti együttműködések élénkítésére, valamint a külképviseletek külgazdasági tevékenységének fokozására.

Wetzel Tamás, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai helyettes államtitkára a kiemelt nemzetpolitikai programokról szólva elmondta, hogy a 2010-ben megindult munkának meglett a gyümölcse. Kitért arra, hogy a Nemzetpolitikai Kutatóintézet rengeteg konferenciát, előadást, megbeszélést szervezett és kiadványt jelentetett meg, amelyek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a figyelmet az aktuális nemzetpolitikai témákra irányítsák.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke a 2014-es választások tapasztalatairól számolt be az ülésen. Kiemelte, hogy „emberfeletti munkával” sikerült az NVI-nek lebonyolítani az idei voksolásokat. A 2014-es választásokra külhonból több mint 235 ezren regisztráltak, ezek közül mintegy 37 ezret el kellett utasítani. A regisztráltak közül 158 ezren szavaztak, az érvényes szavazatok száma 128 ezer volt. Elmondta, hogy a tapasztalatok alapján szükséges lehet az űrlapok és kérelmek egyszerűsítése, valamint a jogszabályi környezet korszerűsítése. A külhoni magyar pártok vezetőit Pálffy Ilona arra kérte, hogy a levélszavazással kapcsolatban osszák meg tapasztalataikat és módosítási javaslataikat – olvasható a közleményben.

Ugyancsak ülésezett Budapesten a Máért szórvány szakbizottsága. A tanácskozáson a KMKSZ képviseletében Kocserha János, Aknaszlatina alpolgármestere vett részt.

Grezsa István, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának miniszteri biztosa közölte: az asszimiláció a legnagyobb ellensége a szórványban élő magyarságnak, ami ellen közös gondolkodással lehet fellépni.

Hajnal Virág, a Nemzetpolitikai Államtitkárság stratégiai főreferense a 2014 a külhoni magyar felsősök éve program idei eredményeivel kapcsolatban kiemelte: az államtitkárság köszönettel tartozik a külhoni magyar pedagógusszervezeteknek, amelyek nagyban hozzájárultak a program sikeréhez.

Milován Orsolya, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program előkészületeiről elmondta: a tematikus programok alapvető célja, hogy a szomszédos magyarlakta régiókban magyar szülők magyar tannyelvű intézménybe írassák gyermekeiket. Ezért hangsúlyozni kell, hogy óvodától egészen a legfelsőbb szintig, így a szakképzés terén is biztosított a magyar nyelvű oktatás.

A külhoni magyar közösségek képviselői hozzászólásaikban üdvözölték a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve programot. Beszámoltak az egyes régiók sajátos helyzetéről, problémáikról és javaslatokat fogalmaztak meg a szórványkérdéssel és a tervezett programmal kapcsolatban. Kérték, hogy a program megvalósításakor vegyék figyelembe a helyi igényeket, és legyen összehangolva a munkaerő-piaci elvárásokkal és a helyi vállalkozások igényeivel.

A Máért gazdaságfejlesztési és önkormányzati szakbizottságának ülésén, amelyen Mester András, a KMKSZ önkormányzati- és gazdasági titkára vett részt, Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár előadásában alapvető célként jelölte meg, hogy a határon túli közösségek szülőföldjükön boldoguljanak, amihez elengedhetetlennek nevezte, hogy gazdasági szempontból is gyarapodjanak. Hozzátette: ehhez adhat megfelelő alapokat a 2015 a külhoni magyar szakképzés éve program, és ráirányíthatja a figyelmet arra is, hogy a hagyományos nemzetpolitika mellett figyelmet kell fordítani a gazdaságfejlesztésre is.

Az ülésen a tagok előadást hallgathattak meg az európai uniós források nemzeti integrációt segítő felhasználásának lehetőségeiről is.

A külhoni magyar oktatás megerősítéséről és a következő év tematikus programjáról tárgyalt a Máért oktatási és kulturális szakbizottsága, melynek múlt szerdai ülésén régiónk képviseletében Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke volt jelen.

Czunyiné Bertalan Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az ülésen kiemelte: a kormány, valamint az államtitkárság eddig is különös hangsúlyt fektetett a külhoni magyar oktatás kérdéseire. Az államtitkár kitért arra, a külhoni magyar pedagógusszervezetekkel rendszeres és aktív a kapcsolat, hiszen mindenki számára közös cél, hogy a külhoni magyar nyelvű oktatás ne szenvedjen hátrányt a többségi nyelvű oktatással szemben. Hozzátette: meg kell erősíteni a külhoni magyar pedagógusszervezetekkel „a módszertani együttgondolkodást”, hogy a külhoni magyar diákok is azonos esélyekkel induljanak akár a munkaerőpiacon, akár a felsőoktatásban, ahogy anyaországi társaik.

A Máért idei ülését november 20-án tartják.

(MTI/Kárpátalja)