Közösen többet tehetnek a turizmus fejlesztéséért

Megalakult a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács

2014. november 20., 06:20 , 723. szám

November 18-án a beregszászi Rákóczi-főiskola Győr termében gyűltek össze mindazok a kárpátaljai magyarok, akik vidékünk turisztikai üzletágában valamilyen módon részt vesznek: idegenvezetők, borászok, vendéglátók, üzletemberek stb. Az ágazatban érdekeltek létrehozták a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanácsot, melynek célja a közös piaci fellépés, közös programok szervezése és a közös érdekképviselet.

A szervezet elnökévé dr. Tarpai Józsefet, az Ukrán–Magyar Területfejlesztési Iroda igazgatóját választották, alelnököknek pedig Mester Andrást, Mezőgecse polgármesterét, a KMKSZ gazdasági-önkormányzati titkárát és Csizmár Saroltát, a Beregszászi Járási Falusi Turizmus Szövetség elnökét. A falusi turizmus kérdéseivel foglalkozó munkacsoport vezetőjévé a viski Ötvös Idát választották, a gasztronómia munkacsoport élére a nagyszőlősi Bokotej Olgát, az épített örökség munkacsoport élére Perduk Beátát, a Péterfalvai Skanzen igazgatóját választottál. Az aktív turizmussal foglalkozó munkacsoportot a nagyberegi Bíró András vezeti majd, az idegenveztőit Berghauer Sándor beregszászi főiskolai tanár, a borturizmus munkacsoportot Jakab Sándor, a fesztiválok munkacsoportot pedig Roják Mária, Császlóc polgármestere irányítja majd. A munkacsoportok említett vezetői alkotják a tanács elnökségét.

Az alakuló közgyűlés résztvevőit köszöntötte és a főiskola együttműködő segítségét ajánlotta Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke. Köszöntötte a jelenlévőket Brenzovics László parlamenti képviselő, a KMKSZ elnöke, valamint Babják Zoltán, Beregszász polgármestere és Marinka Viktor beregszászi magyar konzul is.

Víg Tamás, a Magyar Turisztikai Desztinációs Menedzsment Szövetség (MTDMSZ) stratégiai vezetője előadásában a MTDMSZ jelenlegi felépítéséről, tevékenységéről beszélt, valamint a rendszer kialakítása során bejárt tévutakról. Hasznos tanácsokkal látta el a megalakult Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács vezetőit.

A rendezvény végén Brenzovics László újságírói kérdésre válaszolva elmondta: „Jelentős lehet ez a kezdeményezés a jövőben. A nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy a turisztikai vállalkozások sokkal sikeresebbek, ha együttműködnek és kialakítanak egy olyan szervezetet, amely közös programokat szervez, és képviseli a turisztikai üzletágban részt vevő különböző vállalkozásokat. Nyilvánvalóan ez egy új dolog, és nem lesz könnyű ennek a megszervezése, hiszen itt vállalkozásokról, pénzről van szó. Ahhoz, hogy a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanács jól működjön, bizalomra és belső kohézióra lesz szükség, amely végül lehetővé teszi, hogy ezek a profitorientált vállalkozások valóban összefogjanak a közös fejlesztések és a közös ügy érdekében. A kárpátaljai magyar társadalomra ez nagyon nagy hatással lehet, hisz a kárpátaljai magyarok közül sokan már most is turizmusból élnek, ennek az ágazatnak a kapcsán ugyanakkor gondolnunk kell a vendéglátók mellett például az ajándéktárgy-készítőkre, a műemlékfenntartókra és másokra.

A kezdeményezés fontos és előremutató, a KMKSZ támogatni kívánja, és egyik kezdeményezője is volt a Kárpátaljai Magyar Turisztikai Tanácsnak. Remélem, hogy sikereket fognak elérni.”

dózsa