„Magyarnak lenni Ukrajnában…”

Kárpátalja vasárnapja Nagyváradon

2014. november 20., 06:20 , 723. szám

Tőkés László EP-(eu­ró­pai parlamenti) képviselő kezdeményezésére az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Bihar Megyei Szervezete november 16-án Nagyváradon megszervezte Kárpátalja vasárnapját, hogy testvéri szolidaritását fejezze ki a súlyos válságát élő Ukrajna népe és a Kárpátalján élő magyarság, valamint többi kisebbségi közössége iránt. A Váradolaszi Református Egyházközség templomában megtartott istentiszteleten Józan Lajos huszti református lelkész hirdetett igét, s a vendégek sorában Barta József, a KMKSZ alelnöke is beszédet intézett a gyülekezethez.

Józan Lajos igehirdetésében Krisztus Hegyi beszéde alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy Jézus követőinek a Föld sójának kell lenniük, a Megváltó világosságát kell tükrözniük, s ízt juttatva mások életébe, élhetővé kell azt tenniük.

A szentbeszéd és Veres-Kovács Attila lelkipásztor üdvözlő szavai után Tőkés László is szólt az egybegyűltekhez, majd Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországi Ukrán Kulturális Egyesület elnöke, illetve Mátyás Sándor, a Gloria Victis Alapítvány elnöke mondott alkalmi beszédet. Barta József beszédében felvázolta az Ukrajnában kialakult helyzetet, a kárpátaljai szervezetek, köztük a KMKSZ és a történelmi egyházak viszonyulását a válsághoz. Majd kitért rá, hogy az előre hozott elnökválasztáson milyen megállapodást kötött a Szövetség Petro Porosenko jelölttel, aki meg is nyerte a választást. Szólt arról, milyen szerepet játszott a KMKSZ Bocskor Andrea EP-képviselővé való megválasztásában, illetve beszélt a KMKSZ és Petro Porosenko Blokkja között a parlamenti választás előtt megkötött megállapodásról, melynek eredményeként dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az ukrán törvényhozás tagja lett. Felsorolta az elérendő célokat (magyar többségű választási körzet, Tisza-melléki járás, magyar tankerület, a kapcsolatok szorosabbra fűzése a Szövetség és a civil szervezetek, illetve a történelmi egyházak között, az ifjúságnak a közösség életébe való bevonása). Kitért a magyarországi nemzeti kormány által a kárpátaljai magyarságnak nyújtott szellemi és anyagi támogatásra. Végezetül pedig kifejtette: „Magyarnak lenni Ukrajnában – ez a mi munkánk, és ez nem is kevés.”

A rendezvényt nemzeti imánk eléneklése zárta.

Lajos Mihály