Szlovákiai választások: Jól szerepeltek a magyar pártok

2014. november 20., 06:20 , 723. szám

Jól szerepeltek a magyar pártok és jelöltek a szombati szlovákiai helyhatósági választásokon. A Magyar Közösség Pártja az önálló jelöltet indító pártok közül országosan a harmadik legjobb eredményt érte el. A Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt is jobban szerepelt, mint 4 éve. A két párt közös polgármesterjelöltjei 30 településen nyertek.

Ahogy az várható volt, a választási szuperévben – vagyis amikor ugyanabban az évben vannak a parlamenti, az európai parlamenti és helyhatósági választások is – az utóbbi iránt mutatják a legnagyobb érdeklődést a szlovák választók. A jogosultak 48,3 százaléka ment el szavazni, hogy csaknem 3 ezer település polgármesteréről és önkormányzati képviselőtestületéről döntsön.

Az sem okozott meglepetést, hogy a független jelöltek taroltak, az összes városvezetői poszt több mint egyharmadát szerezték meg, több mint 1100 polgármesteri széket, és ugyanilyen arányban vittek képviselői helyeket. A pártok közül Robert Fico kormánypártja az Irány – Szociáldemokrácia érte el a legjobb eredményt.

Kiválóan szerepeltek a magyar pártok. A Berényi József vezette Magyar Közösség Pártja az önálló polgármester-jelölteket indító pártok közül országosan a harmadik legjobb eredményt érte el. 107 polgármesteri posztot szerzett, és 1151 önkormányzati képviselőt juttatott a képviselőtestületekbe.

„Komoly siker egy parlamenten kívüli pártnak, hogy csak a kormánypárt és a legerősebb ellenzéki párt tudta megelőzni” – mondta Berényi József.

A Most–Híd szlovák–magyar vegyes párt 87 polgármesteri széket és 829 önkormányzati mandátumot szerzett, ami a legutóbbinál jobb eredmény. Bugár Béla, a párt elnöke szerint a Most–Híd megvetette a lábát Dél-Szlovákiában is, több képviselőjük és polgármesterük van, mint négy évvel ezelőtt.

„Nagyobb eredményt értünk el, mint négy évvel ezelőtt, több önkormányzati polgármesterünk van, mint négy évvel ezelőtt, és természetesen azt is látni kell, hogy emellett – mert ezek vagy a mi támogatásunkkal indultak, vagy pedig a mi jelöltjeink voltak –, még vannak függetlenek, akiket függetlenként is támogattunk, és azt kell, hogy mondjam, sikeresek voltak” – fogalmazott Bugár Béla.

A két magyar párt közös polgármesterjelöltjei 30 felvidéki településen tudtak nyerni. Nem sikerült ugyanakkor a városvezetői székbe ülnie az emblematikus Révkomáromban közösen indított Czíria Attilának. A polgármesteri posztot a korábban MKP-s, most függetlenként induló Stubendek László nyerte el.

(Duna Híradó/hirado.hu//Kárpátalja)