Hajnalig mulattak a „libások”

2014. november 20., 06:20 , 723. szám

November 15-én a Sárosoroszi Általános Iskolában szervezett Márton-napi vigadalmat a községben működő Búbos Kemence Hagyományőrző Civil Szervezet.

A rendezvény kezdetén a civil szervezet és a KMKSZ Sárosoroszi Alapszervezetének képviseletében Hiába András köszöntötte a jelenlévőket, köztük Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét, Seder Ilonát, a Beregszászi Járási Tanács és Dobsa Istvánt, a KMKSZ Ifjúsági Szervezetének elnökét, Sebi Attila iskolaigazgatót, Varga Évát, a Beregszászi Járási Könyvtár vezetőjét, valamint a KMKSZ borzsovai, beregújfalui, tiszacsomai alapszervezeteinek képviseletében Buzási Istvánt, Tóth Bertalant és Rácz Jánost. Hiába András a rendezvény apropójára emlékeztette a jelenlévőket: a legenda szerint hajdan a Bene és Nagymuzsaly körüli dombok, hegyek szőlőültetvényeire sokan jártak dolgozni Sárosorosziból. Hogy ne tegyenek nagy kerülőt, a mezőn keresztül, egy kitaposott ösvényen át mentek dolgozni, s hajnaltájt a dombokról ez úgy tűnt, mintha libák haladnának szép sorban. Kissé közelebbről pedig a vászontarisznyával, amelyben elemózsiájukat vitték, úgy festettek, mintha libát vinnének a hónuk alatt. Így ragadt rá a libások jelző a falu lakosaira.

Köszöntőt mondott továbbá Sin József, Seder Ilona és Dobsa István is, Rácz István helyi római katolikus plébános pedig Szent Mártonról szólt. Majd a Hangraforgó Könyvtári Kör, a Kökörcsin Színtársulat és a helyi kultúrház táncosainak (Gáti Gyöngyi és Mihók Erika vezetésével) műsora következett, amely során a hajdani sárosoroszi tollfosztókat is felelevenítették.

A műsort követően a szervezők tepertős pogácsával, libazsíros kenyérrel, újborral vendégelték meg a jelenlévőket, majd a Csipkés Együttes tartott népzene- és néptáncbemutatót, táncházat.

A Márton-napi vigadalom táncos mulatsággal folytatódott, amely során a Két Kanál együttes gondoskodott a jelenlévők hajnalig tartó szórakoztatásáról.

A rendezvény megvalósulását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

em