Nyílt napot tartott a BGA Beregszászban

2014. december 4., 08:00 , 725. szám

A Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. (BGA) kisösszegű pályázatait is érintő elszámolási modulját mutatták be november 27-én a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítvány („KMKSZ” JA) által szervezett nyílt napon Beregszászban a Rákóczi-főiskolán a BGA munkatársai, Pappné Popovics Judit, a BGA Támogatási Programok Osztályának vezetője, Fábián Lajos László, az Elszámoláskezelés és Monitoring Osztály vezetője, Hegedűs Ferenc, a BGA informatikusa és Kléger Zsolt pénzügyi referens.

Fábián Lajos László az elszámolásokkal kapcsolatos korábbi tapasztalatokat, újításokat ismertette. A 2014-ben meghirdetett pályázatokat a pályázók már a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszerben (NIR) nyújtották be, s ezen keresztül zajlik az elszámolás kezelése is. A korábban papíralapon benyújtott elszámolások során akadtak olyan mozzanatok, amelyek gondot okoztak az elszámolás összeállítása során a pályázóknak és az elszámolások feldolgozása során az esetleges hibák miatt a BGA munkatársainak is. Ezek kiküszöbölésére ad lehetőséget a NIR.

Hegedűs Ferenc az elszámolási folyamat gyakorlati rögzítését mutatta be.

Pappné Popovics Judit érdeklődésünkre elmondta:

– A NIR lehetővé teszi néhány olyan hiba kiszűrését, amelyet a papíralapú elszámolásnál véletlenül is elkövethetnek, s ez a támogatottnak és az alapkezelőnek egyaránt nagy segítséget jelent.

– Van különbség a papíralapú és a NIR-en keresztül történő elszámolásnál?

– Tartalmilag nincs változás. Viszont a korábban elküldött mellékleteket, amelyeket a támogatottak már feltöltöttek egyszer a rendszerbe, a következő pályázathoz már nem kell újra csatolni. Az elektronikus rendszerben a pályázók törzsadatai megmaradnak, új pályázat esetében pedig a rendszerbe felhasználónév és jelszó megadásával lehet újat feltölteni.

– Kárpátaljáról hányan pályáztak idén?

– 2014-ben 155 kárpátaljai pályázatunk volt, főként kisebb rendezvények, eszközbeszerzés támogatására. A következőt 2015 elején hirdetjük meg, és reméljük, hogy akkor is hasonlóan nagy lesz iránta az érdeklődés.

E. M.