A mágneses viharok kihatásai az egészségre

2014. december 4., 07:55 , 725. szám

Hallottam, hogy a napkitörések káros hatással lehetnek a szervezetre, és olvastam, hogy az elmúlt hónapokban sok napkitörés volt. Van aggódnivalónk ezek miatt? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy nagyszőlősi olvasónk. Kérdéseivel dr. Minya Józsefhez, a Tiszaújlaki Keresztyén Egészségügyi Központ orvosához fordultunk.

– Vannak olyan természeti jelenségek, melyek kihatással vannak az ember közérzetére és egészségi állapotára, s ilyenek például a napkitörések nyomán keletkező mágneses viharok – indítja beszélgetésünket a doktor. – A mágneses viharok különböző intenzitásúak, és az utóbbi időben elég gyakoriak, nagy intenzitásúak. Ez év szep­tembere óta folyamatosan követik egymást, s december végéig nagy napkitöréseket jeleznek előre a különböző űrkutatási szervezetek, elsősorban a NASA. Napkitörések, persze, mindig is voltak, a mostaniakhoz hasonló, nagy intenzitású mágnes viharok viszont már az emberi szervezetet is megterheli. Főként a krónikus betegségekben szenvedők közérzete és általános egészségi állapota romlik, ezért elsősorban nekik kell odafigyelniük az egészségi állapotukra.

– Leginkább mely betegségben szenvedőkre van kihatásuk a mágneses viharoknak?

– Elsősorban a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőkre. Ilyenkor gyakrabban következhetnek be a szív-, illetve az agyinfarktusok, mivel a mágneses viharoknak kihatásuk van a vérnyomásra, mely megemelkedik. Emellett gyakori fejfájásra is panaszkodhatnak ilyenkor az emberek, s az erős mágneses viharok migrénes rohamokat is előidézhetnek ez ezekre érzékeny embereknél. Továbbá nagymértékben kihatnak a vegetatív idegrendszer működésére, a vegetatív idegrendszeri betegségekben szenvedő páciensek esetében megnő a feszültségérzés, az agresszivitási készség, s álmatlanságot is okozhatnak a mágneses viharok. Míg a mozgásszervi megbetegedésekkel küszködő embertársaink esetében alacsonyabbá válik a fájdalomküszöb szintje, erősebbeknek érzik az ízületi, illetve a gerincfájdalmakat, s általában minden krónikus betegség szenvedő alanyait érinti a negatív hatás. Sőt még az emberek libidója (szerelmi vágya) is átmenetileg csökkenhet, ezért ilyenkor nem kell erőltetni a „dolgot”.

– Mit lehet tenni a mágneses viharok negatív hatásai ellen?

– Az utóbbi időben már sok információt olvashatunk a sajtóban és az interneten e viharok által előidézett kritikus napokról, melyeket matematikai módszerekkel általában egy hónapra előre is jeleznek. S ezeket a napokat át lehet vészelni, ha nagyobb figyelmet fordítunk az egészségünkre. Persze, nehéz kivédeni a hatásokat, ezért az átlagosnál is fontosabb, hogy a krónikus betegségekben szenvedők pontosan szedjék a gyógyszereiket, ellenőriztessék a vérnyomásukat, a vércukorszintjüket, pihenjenek, csökkentsék a szervezet leterheltségét. A magas vérnyomású személyek például ne végezzenek nehéz fizikai munkát. Ha pedig érzik, hogy romlik az egészségi állapotuk, forduljanak orvoshoz. Például ha a magas vérnyomással küszködők azt tapasztalják, hogy a számukra kiírt gyógyszerek rendszeres szedése ellenére sem stabilizálódik a vérnyomásuk, fejfájásra és olyan tünetekre panaszkodnak, melyeket korábban nem érzékeltek, forduljanak egészségügyi szakemberekhez, s előfordulhat, hogy kórházba kell szállítani őket.

Havonta 4-5, de akár több kritikus napra is lehet számítani, s előfordulhat, hogy egy-egy mágneses vihar 2-3 napig tart. Megtörténhet, hogy a negatív hatások már a kritikus nap előtt jelentkeznek, mivel a szervezet a napkitörés előjeleire is érzékeny lehet, de akár a kritikus nap után is jelentkezhetnek a káros hatások. Ha például számunkra éjszaka van, amikor bekövetkezik az erős napkitörés, akkor másnap jelentkezhetnek a tünetek.

Lajos Mihály