Adventi koncert és jótékonysági vásár a zeneiskoláért

2014. december 18., 06:25 , 727. szám

Az ungvári járási Szalóka község és a csángó magyar népzenét játszó budapesti Zurgó együttes között hosszú évekre visszanyúló jó kapcsolat van. Az együttes szervezett már jótékonysági koncertet Budapesten a Szalókai Óvoda javára, többször felléptek már Szalókán, és népi hangszerekkel, valamint szakmailag is segítik a Szalókai Nyitnikék Zeneiskolát, ahol nekik köszönhetően a növendékekből létrejöhetett a Tiszaháti Népi Együttes, amely ugyancsak moldvai csángó magyar népzenét játszik. Idén Luca napján szerveztek a Szalókai Nyitnikék Zeneiskolát támogató jótékonysági vásárt, a zeneiskolának is helyt adó református parókián, ahol a Szalókai Reménység Református Kórus és a helyi zeneiskola növendékeinek ünnepi műsorát követően koncertet adott a Zurgó együttes is, majd fergeteges táncházat tartottak. Másnap a szalókai református templomban az istentiszteletet követően zenével és énekszóval tették a gyülekezet számára meghittebbé az adventi várakozást.

A Credo Alapítvány által nyolc évvel ezelőtt létrehozott Szalókai Nyitnikék Zeneiskolában másként folyik a tanítás, mint egy állami intézményben. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tanítványok számára szórakoztató legyen a tanulás. A szolfézs és a zeneirodalom oktatása mellett a gyerekek egy vagy két hangszert is választhatnak, amit később akár meg is változtathatnak. A zeneiskolában jelenleg húsz gyerek tanul, Szalóka mellett a szomszédos Eszeny községből is. Négy zenetanár foglalkozik a gyerekekkel, akik klarinéton, tárogatón, zongorán, hegedűn, furulyán, gitáron és harmonikán tanulhatnak. A zeneoktatás Szalókán a magyar népzenén alapul, igyekeznek a Kodály-módszert megismertetni a gyerekekkel.

A zeneiskola vezetője, Nagyné Fekete Zsuzsanna tudósítónknak elmondta, hogy a tavalyi évhez hasonlóan jól alakult az idei jótékonysági vásár, ahol több mint 1000 hrivnya gyűlt össze, amit idén is a zeneiskola rezsiköltségeire fordítanak majd. A vásáron a zeneiskola növendékeinek szülei által és a Szalókai Reménység Református Kórus tagjai által készített, ötletes ajándéktárgyakat lehetett megvásárolni, valamint a gyülekezeti tagok által felajánlott tárgyakat.

Nagy Bercel, a Zurgó együttes vezetője, aki egyben Magyarország Miniszterelnöksége Nemzetpolitikai Államtitkárságának kabinetfőnöke, a templomi fellépést követően elmondta: „Régi barátság fűz össze bennünket a szalókai Nagy Istvánnal és Nagyné Fekete Zsuzsával. Már négy éve, hogy időről időre találkozunk velük és a szalókai zeneiskolásokkal, hol Szalókán, hol Budapesten. Minden alkalom jó alkalom, amikor összegyűlünk akár egy táncházra, akár azért, hogy a szalókai óvodának egy kis támogatást össze tudjunk szedni. Keressük ezeket az alkalmakat, ha nem jön magától, akkor megteremtjük. Zsuzsa most is hívott, és mi örömmel jöttünk. Nagyon örülünk, hogy Szalókán létrejött a Tiszaháti Zenekar, rendszeresen részt vettünk a Credo együttes népzenei táboraiban, és ennek a gyümölcseit szedjük most. Találkozunk és együtt muzsikálunk, együtt dalolunk. Ahogy Kallós Zoltán mondta: Mindnyájunknak van énekes és táncbeli anyanyelve is, ha azt elsajátítjuk, akkor tudjuk a helyünket igazán megtalálni a világban, akkor tud kiteljesedni az életünk.

A Zurgó együttes mostani, kárpátaljai látogatása során Ráton is muzsikált, valamint Tégláson is fellépett, ahol a császlóci árvaházban élő gyermekek számára szerveztek jótékonysági koncertet.

Badó Zsolt