Az idült (krónikus) perforáns középfülgyulladás

2015. január 2., 09:33 , 729. szám

– Váladék szivárog a fülemből, de csak akkor fáj a fülem, ha huzatot kapok, vagy ha fürdéskor víz megy bele. Milyen betegséget kaphattam el, és miként gyógyulhatok ki belőle? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy nagydobronyi olvasónk. Kérdéseit dr. Pauk Lászlóhoz, a Beregszászi Járási Kórház fül-orr-gégészéhez továbbítottuk.

– Valószínűleg idült (krónikus) perforáns középfülgyulladással állunk szemben – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – E betegség kialakulásában rendkívül nagy szerepet játszik az a tényező, hogy a betegek – fülgyulladás esetén – igen gyakran abba a hibába esnek, hogy öngyógyítást végeznek, illetve különböző népi gyógymódokat próbálnak ki, helytelenül. Mert ahogy mondják, a falat nem cserépből építik, a tetőt pedig nem téglával fedik be. Mindennek megvan a helye. Nem szeretném, ha az olvasóban olyan benyomás alakulna ki, hogy a népi gyógymódok ellensége vagyok, illetve az egészségügy is az lenne, de tudnunk kell, mit, mikor, hogyan és milyen betegség esetén kell használni. Ha a dobhártya kilyukadása után (ezt okozhatja valamilyen betegség, vagy egy ütés) eltelik egy elég hosszú időszak, mely alatt vagy nem fordulnak orvoshoz a betegek, vagy késve keresnek fel minket, vagy az általuk kipróbált népi gyógymódok hatására már nincs esély arra, hogy begyógyuljon a dobhártya gyulladásos perforációja (a dobhártyán keletkezett lyuk), akkor beszélhetünk arról, hogy kialakult a krónikus perforáció.
– Milyen tünetekkel jár együtt a kór?
– Akut (heveny) gyulladáskor fájdalom lép fel a fülben, ám miután a dobhártya kilyukad, s utat tör magának a genny, megszűnik az állandó fájdalom. Több vagy kevesebb váladék szivárog a fülből, s csak akkor érzünk benne fájdalmat, ha víz kerül a fülbe, vagy huzatot kap, vagy megfázik a fül. A kevés tünet miatt a betegek nem mindig fordulnak orvoshoz. A halláskárosodás pedig annyira lassú, hogy csak akkor figyelnek fel rá a betegek és a családtagok, a rokonok, a munkatársak, amikor már kirívóan hangosan kell beszélni a pácienshez, illetve amikor a beteg már olyan hangerővel kénytelen hallgatni a rádiót, hallgatni és nézni a televíziót, hogy az zavarja a környezetében élőket.
– Hogyan szüntethetik meg az idült középfülgyulladást?
– Először is arra kell törekednünk, hogy a perforált fül legyen száraz, gennymentes. Az ilyen fül viszont nagyon „fél” a megfázástól, a huzattól, s a víz bekerülésétől is óvni kell. A betegeim gyakran megkérdezik: „Ez azt jelenti, hogy állandóan vattadugót kell hordanom a fülemben?” A válaszom: nem. A vattadugó állandó viselete azt „eredményezi”, hogy verejtékezni kezd a hallójárat bőre, ezáltal nedvesség kerül a dobüregbe, és elindul egy gyulladásos, rothadásos folyamat, megjelenik a genny, és elveszítettünk egy előnyt, amit úgy nevezünk: száraz fül. Az ilyen betegek esetében minél előbb meg kell kezdenünk a gyógyítást, vagy ambulánsan, járóbeteg-kezelés keretében, vagy kórházi körülmények között. Ha pedig a gennyes váladék büdössé válik, az már egy nagyon nagy veszélyre utaló jel, azt jelenti, hogy a gyulladás átterjedt a csontra, és ily módon idővel utat tör magának az agy felé. Az ilyen állapotban lévő betegek kezelése sürgősséget élvez, és az esetek túlnyomó többségében műtéti beavatkozást igényel.
A terápia jobb megértése végett szeretnék párhuzamot vonni a fogászati problémákkal. Például ha kilyukad a fog, tömést igényel. De ha megelőző kezelés nélkül végeznék el a tömést, akkor alatta folytatódna a fog romlása. Ezért a fogászati fúrógéppel előbb letisztítják a fogról a halott szövetet (azt a bizonyos feketéllő csontrészt), és csak ezután, az egészséges, fertőtlenített csontszövetre rakják rá a tömést. Hasonlóképp kell megszüntetni az idült, perforált középfül-gyulladást is, amikor a folyamat ráterjed a csontra, és kellemetlen szagú, büdös genny kezd szivárogni a fülből. A fogászati problémák esetén is, ha a fogromlás korai szakaszában fordulunk orvoshoz, kisebb lesz a kár, a baj, kisebb a tömés. Ugyanígy a krónikus középfülgyulladás esetén sem szabad halogatni az orvos felkeresését. Ne várjuk meg a bűzlő genny megjelenését. Ha idejében kezdjük meg a kezelést, idejében megállítjuk a destrukciós (rombolásos) folyamatot. Kárpátalján a megyei kórház fül-orr-gégészeti osztályán lehetőség van a fülplasztikai műtétek elvégzésére, melyeket nagyon magas színvonalon, műtéti mikroszkóp segítségével végzi el dr. Natália Risko, az Ungvári Nemzeti Egyetem docense. S ha már megjelent a rossz szagú váladék, akkor is érdemes kérnünk a kezelőorvosunktól egy beutalót a megyei kórházba, ahol műtéttel gyógyítják meg a pácienst. S hogy mindez ne történjék meg, forduljanak idejében orvoshoz.

Lajos Mihály