Sportnaptár – 2015 (Il. rész)

2015. január 15., 08:41 , 731. szám

Hagyományos összeállításunk második részében a 2015-ös év második felének legjelentősebb sporteseményeit soroljuk fel.

Meglehetősen eseménydús lesz a július, amely a három hétig tartó Tour de France francia országúti kerékpáros körversennyel indul. Már ekkor alighanem érdekeltek lesznek a magyar labdarúgó kupacsapatok is a BL és Európa-liga selejtezőjének első és második fordulójában.
A második nyári hónap második felében sportlövő kontinensbajnokságot rendeznek a szlovéniai Mariborban, az oroszországi Kazany pedig a vizes vb-nek ad otthont július 24-től augusztus 9-ig. 25-én ismét Oroszországra, nevezetesen Szentpétervárra figyel a (futball)világ, ahol a 2018-as vb selejtezőcsoportjainak sorsolását tartják, egy nappal később pedig a Formula–1 Magyar Nagydíját rendezik meg a Hungaroringen.
Augusztusban az ökölvívás, az öttusa, az atlétika és a cselgáncs kedvelői figyelhetnek fokozottan, hiszen a felsorolt sportágakban Európa-bajnokságot és világbajnokságot rendeznek sorrendben Szófiában, Bathban, Pekingben, és a kazahsztáni Asztanában.
Szeptember elején eldőlhet a magyar labdarúgó-válogatott sorsa az Eb-re való kijutást illetően, hiszen Juhászék 4-én a románokkal, három nappal később pedig az északírekkel selejteznek hazai környezetben. 5-től 20-ig férfi kosárlabda Eb-t rendeznek, majd a hónap utolsó hetében Jekatyerinburg, illetve Hollandia és Belgium közösen ad otthont az asztalitenisz Eb-nek, valamint a női röplabdázók kontinensbajnokságának.
Október viszonylag csendes hónap lesz a rangos sporteseményeket illetően, bár röplabdában 9–18. között Bulgária és Olaszország közösen rendez férfi Eb-t, az ökölvívóknál pedig olimpiai kvalifikációs férfi világbajnokságot bonyolítanak le Dohában. A hónap utolsó hetében a skóciai Glasgowban világbajnokságra lesznek hivatalosok a tornászok.
A tenisz dominál majd no­vemberben. Elsőként 14–15-én Fed-kupa döntőt rendeznek később kijelölendő helyszínen, majd 16–22. között a sportág ATP-világbajnokságára kerül sor Londonban, a hónap végén pedig a nagy hagyományokkal bíró Davis-kupa döntőt rendezik meg egyelőre még ismeretlen helyszínen. November 20–29. között Houston ad otthont a súlyemelők világbajnokságának.
Ha december, akkor a hagyományoknak megfelelően a női kézilabda szerelmesei örülhetnek. 5-től 20-ig egy igazi sportági nagyhatalom, Dánia rendezi meg a világbajnokságot.
December 12-én nem futballeseményre, hanem Fortunára figyelhetnek az öreg kontinens focirajongói, hiszen Párizsban tartják a 2016-os Eb csoportjainak sorsolását. Az év egyik utolsó rangos sporteseményeként futballban klubvilágbajnokságot rendeznek később kijelölendő helyszínen.

(tamási)