ENSZ: a Mariupol elleni támadás háborús bűncselekmény volt

2015. január 27., 20:37 , 733. szám

A kelet-ukrajnai Mariupol elleni rakétatámadás háborús bűncselekmény volt, mert szándékosan civilek ellen irányult – jelentette ki egy ENSZ-tisztségviselő a Biztonsági Tanácsnak az ukrajnai helyzet miatt összehívott hétfői rendkívüli ülésén.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megvizsgálta a becsapódások okozta tölcséreket, és megállapította, hogy a rakétákat az oroszbarát lázadók kezén lévő területről indították el – mondta Jeffrey Feltman, a világszervezet politikai ügyekben illetékes vezető tisztségviselője.

A kijevi kormány szerint az ellenőrzése alatt lévő tengerparti városban mintegy 30 civil halt meg a támadásban.

„Felszólítjuk az Oroszországi Föderáció vezetését, hogy vesse latba befolyását a lázadóknál az ellenségeskedés azonnali megszüntetése érdekében. Ez kulcsfontosságú lépés volna a vérontás megállításában. Egyhangúlag le kell szögeznünk, hogy a támadókat felelősségre kell vonni, és igazságszolgáltatás elé állítani” – tette hozzá Feltman.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet viszont ismét elmondta Moszkva azon álláspontját, miszerint Kijev felelős a harcok kiújulásáért. Felszólította a nyugati kormányokat, hogy „ne bátorítsák az ukrán héjákat”. „Ez csak még nagyobb katasztrófához vezet” – mondta.

Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet az Oroszország által magához csatolt Krímre utalva megvádolta Moszkvát azzal, hogy még több területet akar kiragadni Ukrajnából. „Oroszország végső célja nem változott: még több területet megszerezni, és az általa ellenőrzött terület határát még beljebb tolni Ukrajnában. Ezt az offenzívát Moszkvában tervelték ki, és Oroszország által kiképzett, pénzelt szakadárok hajtják végre orosz rakétákkal és harckocsikkal, orosz katonák támogatásával” – jelentette ki.

Oroszország vétójogával mindeddig megakadályozta, hogy a BT bármit tegyen az ukrajnai konfliktussal kapcsolatban. Legutóbb, a hét végén megakadályozta, hogy a testület a mariupoli támadást és a szakadárokat elítélő nyilatkozatot fogadjon el.

Francois Hollande francia elnök hétfő este telefonon felhívta Vlagyimir Putyin orosz államfőt, majd Angela Merkel német kancellárt, és közölte velük, hogy „nagyon aggasztja” az ukrajnai helyzet súlyosbodása – jelentette be az Élysée-palota. Francois Hollande kijelentette, hogy sürgősen véget kell vetni az ellenségeskedésnek. Angela Merkel kancellár egyetértett ezzel – tette hozzá az elnöki hivatal közleményében.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)