Tömegesen bújnak ki a mozgósítás alól egyes megyékben

2015. január 28., 08:38 , 733. szám

Tizennégy Ivano-Frankivszk megyei községi tanács elnöke megtagadta a hadkiegészítő parancsnokságok behívóinak átvételét – közölte egyebek mellett a mozgósítás negyedik hullámának végrehajtásával kapcsolatban Jurij Birjukov elnöki tanácsadó. A hatóságoknak Kárpátalján is gondjai vannak a mozgósítással.

Az Ukrajinszka Pravda portál által idézett Birjukov adatai szerint a behívót kapott Ivano-Frankivszk megyei hadkötelesek 57 százaléka nem jelent meg egészségügyi vizsgálaton a hadkiegészítő parancsnokságokon. Ezenkívül a kiértesített Ivano-Frankivszk megyei hadkötelesek 37 százaléka elhagyta az országot.
Birjukov arról is beszámolt, hogy Ternopil megyében a községi tanácsok elnökei nyíltan szabotálják a hadkötelesek kiértesítésével kapcsolatos intézkedéseket, amikor megjelennek a járási hadkiegészítő parancsnokságok képviselői. Ugyanakkor a kozivi járási Konyuhi község tanácselnöke közölte, hogy korábban a helyi lakosság bérelt két autóbuszt, s azokon az Orosz Föderációba utazott.
Birjukov kárpátaljai példával is szolgált: a munkácsi járási Kölcsény (Kolcsino) nagyközségben 105 személy közül csupán háromnak adták át a behívót: kilencen nem laknak a bejelentett lakcímükön, 93-an pedig január folyamán mezőgazdasági idénymunkára utaztak.
„Az utóbbi 30 nap során Csernyivci megyében a hadkötelesek 17 százaléka átlépte az államhatárt. Nem hivatalos forrásokból ismeretes, a szomszédos Románia határ menti megyéjében a hosteleket és moteleket megtöltötték a katonai szolgálat alól kibúvók” – közölte az elnöki tanácsadó.
„A kiértesített Voliny megyei hadkötelesek 19 százaléka vallási alapon megtagadta a katonai szolgálatot, bár a korábbi években az elutasítás aránya hasonló indokkal nem haladta meg a 0,7 százalékot” – tette hozzá.
Birjukov ugyanakkor „normálisnak” nevezte a mozgósítási tervek teljesítését Odessza, Mikolajiv, Herszon, Zaporizzsja, Dnyipropetrovszk, Cserkaszi, Zsitomir, Kirovográd megyékben. „Normális a mozgósítási tervek végrehajtása Donyeck és Luhanszk megyék meg nem szállt részein” – tette hozzá.
Részletes adatokkal a mozgósítással kapcsolatos helyzetről valamennyi megyét illetően Birjukov nem szolgált – jegyzi meg az Ukrajinszka Pravda. A portál ugyanakkor emlékeztet, hogy egy korábbi hír szerint Poltava megyében a behívott hadkötelesek közel fele nem jelent meg a hadkiegészítő parancsnokságokon.
Oleg Bojko, az ukrán hadsereg vezérkari főnökségének védelmi és mozgósítástervezési főosztályvezetője az egy hete kezdődött újabb részleges mozgósítás problémáiról az elnöki hivatalban tartott keddi tanácskozás után a sajtónak elmondta: Kárpátalján van a legnagyobb gond a mozgósítással. Hozzátette: ennek fő oka az, hogy az érintett hadkötelesek jelentős része nem tartózkodik lakóhelyén, mivel vendégmunkásként külföldön dolgozik – adta hírül az UNIAN hírügynökség. Bojko szintén jelezte, hogy más nyugat-ukrajnai megyékben is gyakori a katonai szolgálat alóli kibúvás.
Az MTI tudósítása szerint a főosztályvezető kifejtette: a múlt évben a hadkiegészítő parancsnokságok a katonai szolgálat alóli kibúvás miatt háromezer személy ellen kezdeményeztek eljárást az ügyészségi, és közel 50 ezer fő ellen a belügyi szerveknél. A hadkiegészítő parancsnokságok 4,5 ezer személyre szabtak ki adminisztratív büntetést szolgálatmegtagadás miatt – emlékeztetett Bojko.
Ivan Vaszilcjun ezredes, a Kárpátalja megyei hadkiegészítő parancsnokság vezetője a napokban azt közölte, hogy a megyében a mozgósítás által érintett személyek 75 százalékát nem tudják elérni, mert külföldön tartózkodik.
Jurij Birjukov elnöki tanácsadó adatait ismertetve a Dzerkalo Tizsnya hetilap internetes változata utal rá, korábban Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette, hogy jogi úton tervezi meghosszabbítani a hadköteles korú ukrán állampolgárok oroszországi tartózkodásának időtartamát. Az államfő szavai szerint egyes hadköteles korú ukránok az Orosz Föderációba utaznak átvészelni a harci cselekményeket és a mozgósítást, ezért az orosz törvénykezésnek elébe kell ennek mennie.
A portál egy korábbi írásában idézi Viktorija Kusnyirt, a Védelmi Minisztérium szóvivőjét, aki szerint a január 20-án kezdődött mozgósítási hullám első hat napja során közel 62 ezer hadköteles polgár kapott behívót, ami a tervezettnek 51,7 százaléka. Az egészségügyi kivizsgálást követően a mozgósítottakat január 28-án és 30-án indítják útnak a kiképzőközpontokba.
Ismeretes, hogy ez alkalommal 50 ezer katona mozgósítását tervezik, s további ötvenezret abban az esetben, ha „kiéleződne” a helyzet Ukrajnában. A mostanit két további mozgósítási hullám követi még idén.

(pravda.com.ua/zn.ua/MTI/unian.ua/ntk)