Folytatódik a Keleti Partnerség program

2015. január 28., 16:58 , 733. szám

Kárpátalján járt Szijjártó Péter

Egynapos hivatalos látogatásra Kárpátaljára érkezett Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, aki Ungváron a kárpátaljai magyarság helyzetéről folytatott megbeszélést a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Elnökségével. A tárgyaláson áttekintették, hogy miként érinti a kárpátaljai magyarokat a január 20-án kezdődött újabb katonai mozgósítás, megvitatták a KMKSZ-nek az ukrajnai közigazgatási reformmal kapcsolatos elképzeléseit, valamint számba vették a magyar anyanyelvi oktatás problémáit.

Szijjártó Péter tárgyalt Vaszil Huballal, Kárpátalja kormányzójával és Volodimir Csubirkóval, a Kárpátaljai megyei tanács elnökével, akivel megállapodást írt alá az EU Keleti Partnerség programjának folytatásáról, melynek keretében idén 155 millió forint támogatást nyújt a magyar állam megyénk közintézményeinek felújításához.
A külgazdasági és külügyminiszter ellátogatott az Ungvári Nemzeti Egyetemre is, ahol Volodimir Szmolanka rektorral aláírt egy újabb megállapodást, melynek értelmében a magyar kormány hatmillió forint támogatásban részesíti a felsőoktatási intézmény magyar karát és az Ungvári Hungarológiai Intézetet.
A miniszter Magyarország Ungvári Főkonzulátusán tájékoztatta az ukrán sajtót a kétoldalú kapcsolatok alakulásáról, illetve mostani látogatásának céljáról. A sajtótájékoztatót követően rövid interjút adott lapunknak, majd Beregszászba utazott, ahol felkereste a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát, megtekintette a nagyrészt magyarországi támogatásból felújított és középfokú szakképző intézettel kibővített főiskola épületét. Találkozott a magyar történelmi egyházak vezetőivel, majd tárgyalt a magyar többségű Beregszászi járás vezetőivel, Seder Ilonával, a Beregszászi Járási Tanács elnökével és Kincs Gáborral, a Beregszászi Járási Közigazgatási Hivatal megbízott elnökével, valamint Babják Zoltánnal, Beregszász polgármesterével, végül pedig kárpátaljai magyar üzletemberekkel találkozott.
A miniszter Beregszászban bejelentette, hogy a Kárpátaljával folytatott gazdasági együttműködés fejlesztése érdekében Magyarország egy-egy gazdasági diplomatát küld Ungvárra és Beregszászba, továbbá Magyar Kereskedőház képviseleti irodát nyit idén a két városban.

bzs