Egyre több ukrán vándorol be Lengyelországba

2015. február 3., 19:27 , 734. szám

Egyre több ukrán állampolgár vándorol be Lengyelországba, ami javíthat az ország népesedési helyzetén – tájékoztatott múlt csütörtökön a Rzeczpospolita című lengyel napilap, rámutatva ugyanakkor az átgondolt bevándorlási politika hiányára.

Az Ukrajnából érkező bevándorlók többsége, akiknek a száma a 2013-as 235 ezerről tavaly január és november között 359 ezerre nőtt, inkább a gazdagabb nyugati vajdaságokat választja – írta a lap a munkaügyi minisztérium statisztikáira hivatkozva. Többségük – az Európai Unió egész területére érvényes schengeni vízum hiányában – nem tranzitországnak tekinti Lengyelországot, hanem ott telepedne le.
A Rzeczpospolita szerint Lengyelország egyelőre nem segíti elő a külföldiek letelepedését. Ezt a lap az Eurostat 2012-es adataival támasztja alá, melyek szerint csak 3400 külföldi kapott lengyel állampolgárságot. A lengyel elnöki hivatal az Eurostatnál aktuálisabb adatokkal szolgál, melyek szerint 2014-ben még kevesebb – 2545 – külföldi jutott lengyel állampolgársághoz. Nem közölte, hogy köztük hány volt az ukrán.
Az ukrán állampolgárok az orosz–ukrán konfliktus okán súlyosbodó otthoni életfeltételeik miatt kérnek tartózkodási engedélyt Lengyelországban. A menekültügyi hivatal szerint több mint 2 ezren menedékjogot is kértek, ezt a lengyel hatóságok azonban csak 2 személynek adták meg.
A menedékjogot kérők többsége a fegyveres konfliktus sújtotta Donyeck (40 százalék) és Luhanszk megyéből (25 százalék), valamint a Krím félszigetről (12 százalék) származik.
A tartózkodási engedélyekre vonatkozó adatokat január végén a lengyel bevándorlási és állampolgársági hatóság közölte. Ezek szerint 24 ezer ukrán állampolgár rendelkezik állandó lengyelországi tartózkodási engedéllyel, 21 ezernek pedig ideiglenes engedélye van.
Az ukrán állampolgároknak megítélt tartózkodási engedélyek száma az ukrán válság során nőtt meg ugrásszerűen. Miközben 2014-ben már 3484 ukrajnai állampolgár kapott állandó tartózkodási kártyát, és 17 108 ideigleneset, 2013-ban még csak 1697 állandó és 9668 ideiglenes tartózkodási engedélyhez jutottak az ukrajnai állampolgárok.
Januárban állandó tartózkodási engedélyt kapott 178 Donyeck megyei, ukrán állampolgárságú lengyel is, akiket a lengyel hatóságok a kelet-ukrajnai harcok miatt telepítettek az anyaországba. Ez a csoport a magyar igazolványhoz hasonló jogokat és kedvezményeket biztosító lengyel kártyával rendelkezik.
Az idén eddig 389 állandó és 1763 ideiglenes tartózkodási engedélyhez jutottak ukrán állampolgárok Lengyelországban.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)