Alapszervezeti közgyűlések

2015. február 3., 19:39 , 734. szám

Február elsején két nagyszőlősi járási és egy felső-Tisza-vidéki település KMKSZ alapszervezete tartotta meg éves közgyűlését.

A nagyszőlősi járási Nevetlenfaluban a helyi középiskolában megtartott találkozón az alapszervezet közel ötven tagja jelent meg. Őket Budaházi Kornélia alapszervezeti elnök köszöntötte.
A közgyűlés legfőbb témájául az alapszervezet múlt évben megtartott rendezvényei szolgáltak. Szó esett a február 14-én a görögkatolikus egyházzal közösen megrendezett jótékonysági bálról, a március 15-i megemlékezésről, a 13 aradi vértanú tiszteletére szervezett megemlékezésről, amelyet a helyi középiskola két magyartanára, Fancsiki Izabella és Ferenci József segítségével sikerült megrendezni, illetve a sztálini lágerekbe „málenykij robotra” elhurcoltak emlékére szervezett megemlékezésről is. Ehhez kapcsolódóan az alapszervezeti elnök elmondta, hogy az elhurcolás évfordulójára szervezett Munkács–Szolyva útvonalon tartott gyalogláson az alapszervezet négy tagja is jelen volt.
Budaházi Kornélia elmondta, hogy 526 aktív taggal bír az alapszervezet.
A gyűlésen jelen volt Király Kálmán járási képviselő és Barta József, a KMKSZ alelnöke, a Nagyszőlősi Középszintű Szervezet elnöke is. Az alelnök a schengeni vízumot és a kettős állampolgárságot érintő kérdésekről is beszélt. Utóbbival kapcsolatban hangsúlyozta: nincs hatályban olyan törvény, amely ezt tiltaná, az ezzel kapcsolatos hírekkel csak riogatni akarják az embereket.
Az alapszervezet tervei közt szerepel az Anna-napi jótékonysági koncert megszervezése, amelyen a háborús övezetben szolgáló kárpátaljai katonák számára gyűjtenek majd, illetve szeretnék felújítani az első és második világháború áldozatainak emlékművét is. Az eddigi rendezvényeket pedig idén is meg fogják majd tartani.
Rahón a himnuszok elhangzását követően a jelenlévők egyperces néma felállással emlékeztek meg a keleti fronton elesett katonákról, az alapszervezet múlt év során elhunyt 11 tagjáról, valamint a Bilics család elhunyt tagjairól, akiknek nagy szerepük volt a KMKSZ helyi alapszervezetének létrehozásában, s tevékenyen részt vettek a magyar közösségért folytatott munkában.
Nyejzsmák Emma, a KMKSZ Rahói Alapszervezetének elnöke az alapszervezet életében a múlt év folyamán történt fontosabb eseményekről, rendezvényekről, a nyugdíjasklub helyi és külföldi fellépéseiről számolt be. Majd ifj. Sari József, a KMKSZ Felső-Tisza-vidéki Középszintű Szervezetének elnöke szólt a megjelentekhez, hangsúlyozva az oktatás, az óvoda, az iskola és a kultúra fontosságát, megtartó erejét. Beszélt továbbá az új adminisztratív reform mibenlétéről és a behívásokról is. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy forduljanak bátran és bizalommal a KMKSZ által létrehozott telefonos ügyfélszolgálathoz, ha kérdésük, problémájuk lenne a mozgósítással kapcsolatban.
Batáron Sztepányuk Angéla, a KMKSZ Batári Alapszervezetének elnöke köszöntötte a jelenlévőket, köztük a Barta Józsefet és a Batári Görögkatolikus Egyházközség parochusát, Lődár Jenőt. Az alapszervezeti elnök elmondta, hogy jelenleg 318 főt tesz ki az alapszervezet tagsága, összegezte a múlt év fontosabb eseményeit, rendezvényeit, így szólt többek között az anyák napi műsorról és az azt követő, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület támogatásával megszervezett táncházról, a „málenykij robot” emlékmenetről, amelyen az alapszervezet is képviseltette magát, s az elhurcoltak tiszteletére rendezett megemlékezésről is. Az alapszervezet következő programja az elemi iskolások számára megrendezendő farsangi mulatság lesz.
Barta József a kárpátaljai magyarságot érintő legaktuálisabb kérdésekről, a mobilizációról és a területi átszervezésekről beszélt.
Az alapszervezet ígéretet kapott arra, hogy az Európai Uniónak a KMKSZ közreműködésével zajló Keleti Partnerség programja keretében újabb nyílászárócserére kerül majd sor, így azt követően a Batári Elemi Iskola minden ablaka és ajtaja újabb és korszerűbb lesz.

er