Hat súlyos sérült volt

Sajtótájékoztató a mezőgecsei vérengzésről

2015. február 3., 19:53 , 734. szám

Február másodikán a Beregszászi Járási Tanács épületében tájékoztatta a Mezőgecsei Nemzetközi Böllérverseny résztvevőit ért támadásról a sajtót Mikola Kuricja, a Beregszászi járás rendőrfőnöke és dr. Ivan Males, a Beregszászi Járási Kórház főorvosa.

Mikola Kuricja rendőr alezredes elmondta, hogy a Mezőgecsei Nemzetközi Böllérversenyen kirobbant verekedés előzménye az volt, hogy négy munkácsi fiatalember vitába keveredett egy ungvári vállalkozóval, akit fenyegettek, provokáltak, de akkor az ügy látszólag békésen elsimult. Viszont a munkácsiak úgy gondolták, hogy ezzel nincs befejezve a dolog. Este megérkeztek a barátaik, akik két VAZ típusú személyautóval jöttek. Ahogy kiszálltak az autókból, a közeli sátorban árult fából készült tárgyakat vettek a kezükbe, és rárontottak az említett ungvári vállalkozó sátrában az asztalnál ülőkre. Az így elkezdődött verekedés csak pár percig tartott, ugyanis a támadók gyorsan távoztak. Az esetet követően tizenegy ember szorult kórházi kezelésre, közülük csak egy tiszacsomai férfi beregszászi járási lakos, de őt már haza is engedték. A verekedők és a sérültek is inkább ungvári és munkácsi járási lakosok.
Mikola Kuricja elmondta továbbá, hogy a konfliktust kiprovokáló négy munkácsi fiatalembert már sikerült azonosítani, illetve a két személyautó sofőrjének kilétére is fény derült. A verőlegényeket még keresik. Az ügyben büntetőeljárás indult.
Dr. Ivan Males főorvos megerősítette, hogy 11 személyt részesítettek orvosi ellátásban a Beregszászi Járási Kórházban, akik közül 6 személy állapota volt súlyos, köztük egy szlovák állampolgáré is, akit másnap hazaszállítottak, kezelését a Szlovák Köztársaságban folytatják. Február másodikán még négy súlyos sérültet ápoltak a beregszászi kórházban, kettőt a traumatológiai osztályon, egyet a sebészeten. A legsúlyosabb állapotban lévő munkácsi járási fiatalembert pedig az intenzív osztályon altatásban tartották két nappal a történtek után is, őt már korábban megműtötték, vérömlenyt kellett eltávolítani a fejéből. A sérültek kapcsán általában elmondta, hogy a fejükön és a vállukon sérültek, sérüléseiket kemény, tompa tárgyakkal rájuk mért nagy erejű ütések okozták, ennek következtében különböző fokú agyrázkódást szenvedtek. A sebészeten kezelt sérültnek gumilövedékek okoztak súlyos sérüléseket.

bzs