A tablet

Vásárlási tanácsadó

2015. február 10., 17:41 , 735. szám

Manapság, ha a vásárló betéved egy elektronikai szupermarketbe, a hordozható számítógépek, okostelefonok és tabletgépek sokaságával találja magát szemben. Nagyon nehéz jó tanácsot adni a táblagép vásárlásához. A fő gond az, hogy annyira gyorsan fejlődik manapság a számítástechnikának ez a területe, hogy amit ma leírunk, az lehet, hogy fél év múlva már elavult dolognak számít. Ennek ellenére most megpróbáljuk összefoglalni mire érdemes odafigyelni vásárláskor.

Az okostelefonok gyors elterjedése hozta magával azt az igényt, hogy jó lenne, ha az okostelefonok „testvéreként” használhatnánk egy olyan eszközt, amely nagyobb, mint egy mobil, többet is tud, ám hordozható, gyors és könnyen kezelhető. Nagyszerű érzékkel jött rá erre Steve Jobs, az Apple cég feje, amikor piacra dobta az iPad névre hallgató tabletet 2010-ben. Habár a szakértők nem tudták mire vélni az iPad megjelenését, hamar kiderült, hogy erre a termékre tényleg valós igény van, így a többi gyártó is gyorsan igyekezett felzárkózni az Apple mellé. A tabletek tehát a notebookok és az okostelefonok között helyezkednek el a hardverek „hierarchiájában”. Nagyon közel állnak az okostelefonokhoz, elvégre ezekből a mobilokból származnak a legelterjedtebb tablet-operációs rendszerek, viszont azoknál nagyobb a kijelzőjük.

A továbbiakban megpróbáljuk felsorolni a tabletgépekben használt technológiákat, valamint bemutatjuk a legfontosabb operációs rendszereket, hogy könnyebb legyen a választás.

 

Android

Az Android operációs rendszer első változata 2008 végén jelent meg okostelefonokraalkalmazva, azonban a Google kifejezetten tabletgépekre optimalizált első változata a 3.0-s változat volt. Jelenleg az androidos tabletek többségén a 4.4-es (Kitkat kódnevű) változat fut. Ha androidos tabletet választunk, már most érdemes rákérdezni arra, hogy képes lesz-e futtatni a 2014 nyarán megjelent legutolsó Android Lolipop 5.0-ás változatot. Sajnos, még a márkás tabletgyártók is hajlamosak egy év után megszüntetni terméktámogatásukat, ezzel újabb vásárlásra ösztönözve a vásárlókat.

A nyíltabb androidos kezelőfelület egyik legnagyobb előnye a többihez képest a testreszabhatóság. Megjeleníthetjük a Facebook-fiókunk tartalmát a kezdőlapunkon, böngészhetjük az RSS-csatornánkat vagy épp megnézhetjük, milyen az aktuális időjárás, ikonokkal illusztrálva. Összesen hat kezdőképernyőt kapunk, amelyek nagyon látványos beállítási lehetőségekkel rendelkeznek, a dizájn pedig letisztult, könnyen kezelhető.

Az Android online alkalmazásboltja a Google Play (korábbi neve Android Market), ahol több mint 1 000 000 kategorizált alkalmazást tudunk letölteni táblagépünkre. Vannak köztük ingyenesek és fizetősek is, illetve már vannak letölthető könyvek és zenék is. Egyes országokban filmeket és eszközöket is lehet a Google Play-n keresztül vásárolni.

 

iOS és az iPad-ek

Az iOS az iPhone okostelefonok, iPod Touch lejátszók, Apple tv-eszközök és iPad tabletek operációs rendszere. Eltérően az Android és Microsoft rendszerű tabletektől, kizárólag az Apple Inc. fejleszti és gyártja az operációs rendszert és magukat a tableteket is. 2010-es megjelenése óta minden évben újabb modellekkel frissíti iPad tabletjeit és egyúttal iOS operációs rendszerét is. Az első két generáció kizárólag 9.7” kijelzőmérettel volt elérhető, azonban 2012 végén megjelent a iPad Mini kisebb 7.9” változata. Jelenleg a hatodik generációs iOS 8.1.1 rendszerrel szállított iPad Air 2 és a harmadik generációs iPad Mini 3 tabletek az aktuálisak. Az Apple különös figyelmet fordít a fejlesztésre és a gyártásra egyaránt, így a vevő mindig jó minőségű anyagokból összeszerelt jól használható készüléket kap központosított terméktámogatással. Azonban a minőségnek ára van, ezek a tabletek általában drágábbak androidos társaiknál.

Az iOS kezelőfelülete jól átlátható, gyors és kényelmesen használható. Az iPadek negatívuma, hogy a kezelőfelületük nem testre szabható (mindössze hat, általunk gyakran használt alkalmazás ikonját helyezhetjük el az alsó sávra), nem változtathatjuk kedvünkre kinézetét, kizárólag ikonokkal fogunk találkozni a kezdőlapokon. Az iTunes-szal való magas szintű integráció miatt eléggé körülményes a saját fájljaink felvitele és használata – a zenehallgatás tehát elég körülményes.

Az iOS alkalmazásboltja az Apple Store áruház (röviden AppStore), ahol összesen több mint 1 000 000 ingyenes és fizetős alkalmazás áll rendelkezésre. Az iTunes Store (korábban iTunes Music Store) az Apple internetes zene-, film- és könyváruháza.

 

Microsoft Windows RT és Windows 8.1

A Windows RT a Windows 8.1 mobil eszközökre optimalizált változata. A Windows RT alapvetően zárt rendszer, csak a Microsoft által előírt rendszereken használható és kizárólag a saját alkalmazásboltjából (Windows áruház) letöltött alkalmazásokkal bővíthető. Vállalati és üzleti felhasználók számára azonban van egy nagy előnye – a Microsoft Office 2013 RT irodai csomag (Word, Excel, PowerPoint, Outlook és OneNote) minden Windows RT tablet alapfelszereltsége. Annak számára, akinek kevés a Windows RT-s tabletek teljesítménye és korlátozott alkalmazásválasztéka, léteznek teljes Windows 8.1-est futtató táblagépek. Ezek a tabletek általában nagyobb 10-12” kijelzővel rendelkeznek, gyakran a digitalizáló toll is alaptartozékuk. Rajtuk az asztali gépekkel megyegyező operációs rendszer fut, így ugyanazokat az alkalmazásokat futtathatjuk korlátozás nélkül. Azonban a kompatibilitásnak ára van, súlyuk billentyűzet nélkül is 800-900gr, ami kétszerese hasonló méretű társaikénak, és már-már elérik az ultramobil notebookok súlyát. A jelenleg kapható Windows RT és Windows 8.1 tabletek közül csak az utóbbiak lesznek kompatibilisek az év folyamán megjelenő új Windows 10-es rendszerrel, a Windows RT csak egy nagyobb “ráncfellvarrást” fog kapni.

 

Elérhető alkalmazások

Noha mind az iOS-re, mind az Androidra több százezer alkalmazás érhető el, az iPad zártsága azt is jelenti, hogy ezeket a programokat előzetesen ellenőrzik és csak az ellenőrzés után kerülnek be az áruházba. Az Androidra érkező programok között előfordulnak haszontalan, hamis, sőt kártékony alkalmazások is. A Windows RT alkalmazásboltja az iOS-hoz hasonló zárt rendszer kb. 300 000 alkalmazással.

Tudnunk kell, hogy a különféle alkalmazás-áruházakban elérhető összes program számának összehasonlítása elég csalóka választási módszer: az okostelefonokra írt alkalmazások futnak ugyan a tableteken, ám korántsem tudják kihasználni a tabletek nagyobb felbontású kijelzőit és fejlettebb hardvereit. A kimondottan tabletekre optimalizált alkalmazások jóval kevesebben vannak, ezért se dőljünk be ezeknek a számoknak. Ha tabletünkre keresünk új programot, érdemes az ár mellett azt is figyelnünk, hogy optimalizálták-e azt tabletgépünkre.

A fizetős alkalmazások helyett egyre jobban terjednek az alkalmazáson belüli vásárlások (IAP - In-App Purchase), amikor maga a letöltés ingyenes, de bizonyos funkciók használatáért - vagy éppen a reklámok eltüntetéséért - már fizetni kell.

 

A tablet ideális nagysága és kiegészítők

A legtöbb forgalomban kapható tablet kijelzője a 7-10,6 hüvelykes kategóriába esik. Egy 7-8 hüvelykes tablet akár egy nagyobb kabátzsebben is elfér, miközben hordozhatósága tekintetében 270-300 grammos súlya sem vészes. A 8,9-10,6” hüvelykes tabletek inkább otthoni vagy irodai használatra alkalmasak méretük miatt. A képernyő védelme érdekében mindenképpen érdemes azonnal beszerezni hozzá egy megfelelő méretű tokot, ami egyes esetekben támasztékul is szolgál. A hordozható gépekhez hasonlóan a tabletekhez rengetegféle kiegészítő kapható. Azonban vásárlás előtt mindenképpen érdemes megtudakolni, hogy kompatibilis-e a kiszemelt kiegészítő az adott tabletmodellel. A meglepetések elkerülése végett a legjobb megoldás az üzletben „élőben” kipróbálni a kiegészítőt a kedvencünkkel.

 

Háttértár-kapacitás

A gyártók a különböző kategóriákban eltérő kapacitású háttértárral látják el készülékeiket. Míg alsó kategóriában csak 4-8Gbyte-ot kapunk, addig a felső kategóriás készülékeknél akár 128-, illetve 256GByte is választható. Természetesen a legtöbb készülék külső microSD típúsú memóriakártyával tovább bővíthető, azonban ne felejtsük el, hogy ez a közeljövőben plusz kiadást fog jelenteni. Egyes gyártók készülékeit (pl. az Apple iPad és Google Nexus) nem lehet később bővíteni háttértárral. Vásárláskor próbáljuk felbecsülni mennyi háttértár szükséges az általunk használni kívánt alkalmazásoknak, illetve mennyi hely kell a dokumentumainknak, fényképeinknek, stb. Ha nem tudjuk felmérni jővőbeli igényünket, akkor inkább a 16-32Gbyte-os középkategóriás modellek közül válasszunk.

 

Kijelző technológiája

A táblagépekben jelenleg háromféle kijelzőtípussal találkozhatunk. A TFT (Thin Film Transistor – vékonyfilm tranzisztor) kijelzők alacsony előállítási költségük miatt népszerűek a tabletgyártók körében. Főleg alsó- és középkategóriás tabletgépekben találhatók. A jelenleg használt TFT kijelzők már felveszik a versenyt a korszerűbb technológiájú kijelzőkkel betekintési szögben és kontrasztarányban is. Sajnos, a kínai gyártók előszeretettel alkalmazzák alsókategóriás készülékeikben költségcsökkentés érdekében a rezisztív érzékelővel ellátott elavult TFT típusú kijelzőket. Az ilyen kijelzők hátránya a „szürkeˮ fekete szín, a betekintési szögtől függő színtorzulás és legfeljebb  262000 színárnyalat megjelenítése.

Az IPS (In Plane Switching – síkban váltó) technológia volt ez első próbálkozás a TFT-technnológia hátrányainak kiküszöbölésére. Működési elvéből adódóan ez a típus már megfelelő fekete színt produkál és a színárnyalatok milliói állnak rendelkezésre. Ráadásul a színek sem torzulnak a betekintési szög függvényében. Léteznek már továbbfejlesztett változatai: e-IPS, S-IPS, H-IPS, AH-IPS, SuperIPS. IPS típusú kijelzők találhatók az Apple iPad, Google Nexus, Microsoft Surface és LG G Pad tabletgépeiben.

Jelenleg az AMOLED kijelzők (Active Matrix of Organic Light-Emitting Diode – aktív mátrixú organikus fénykibocsátó diódák) képesek a legnagyobb fényerőt leadni kis fogyasztás mellett. Az AMOLED kijelzők betekintési szöge is hatalmas, 160 fokos szögből is teljesen jól olvashatók. Továbbfejlesztett változata a SuperAMOLED nagyobb fényerővel, alacsonyabb energiafogyasztással és kevesebb napfény-visszaverődéssel rendelkezik. A legtöbb (Super)AMOLED kijelzőt fejlesztője, maga a Samsung gyártja, ezért leggyakrabban tabletgépeikben és okostelefonjaikban találkozhatunk velük.

  

Retinakijelző

A retinakijelző nem egy önálló technológia, hanem a hagyományos AMOLED, IPS, TFT kijelzők továbbfejlesztett nagyfelbontású változata. Lényege, hogy a magas pixelsűrűség miatt nem érzékelhetőek külön az egyes pixelek, ami miatt a betűk élesebbek és jobban olvashatóak lettek, a képek pedig színesebbnek tűnnek.

 

Kapacitív vagy rezisztív érintőképernyők

Egy tablet esetében nemcsak a kép minősége, hanem tapinthatósága is nagyon fontos szempont. Működés szempontjából kétfajta technológiát alkalmaznak az érintőképernyőkben. Az olcsóbb alsókategóriás készülékekben található rezisztív technológia hátránya a pontatlanság és a gyenge érzékenység. A rezisztív érintőképernyők digitalizáló tollal voltak használhatók a legjobban. A korai PDA készülékekben és GPS eszközökben ezt a megoldást alkalmazták. A rezisztív érzékelőfelület csak a fény 70-75%-át engedi át magán. A kapacitív technológia drágább, mint a rezisztív, de alkalmasabb a többszörös érintés (multitouch) érzékelésére. Ezt a megoldást használják ma a legtöbb táblagépben és okostelefonban. A kapacitív érzékelőfelület fényáteresztő képessége igen jó, a fény 90%-át képes átengedni.

 

Képernyőbevonatok

Az okostelefonok és tabletek elterjedésével a gyártók számára fontos szempont lett a érintőképernyők védelme. A Gorilla Glass egy speciális edzett üvegből készült képernyővédő borítás, ami kisebb fizikai sérülésektől óvja a kijelzőt a mindennapos használat során. Ez a plusz védelem nem törhetetlenséget biztosít, hanem megvédi az érintőképernyőt a kisebb ütődésektől, súrlódásoktól és karcolásoktól. Az oleofobikus bevonat egy zsírtaszító bevonat, mely az ujjlenyomatok keletkezését hivatott csökkenteni. Sajnos, nem minden készülék kap edzett üveg borítást, ezért az érintőképernyő védelme érdekében nagyon ajánlott egy képernyővédő fólia mielőbbi beszerzése. Ha nincs tapasztalatunk a fólia felhelyezésben, időt és pénzt takaríthatunk meg azzal, ha rábízzuk ezt a műveletet egy tapasztalt bolti eladóra vagy szakemberre.

 

Internetkapcsolat

Általában minden tabletgép alapfelszereltsége a WiFi-adapter, a vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációs (WLAN) modul. Otthoni és kávézóban való használatra a legtöbb átlagfelhasználónak a WiFi bőven elegendő. A másik beépített vezeték nélküli Bluetooth-adapter is használható egy másik eszközzel (pl. okostelefon) internetelérésére, azonban inkább kiegészítők szoktak ilyen kapcsolaton keresztül kommunikálni (pl. billentyűzet, egér, hangszórók, stb.) a táblagéppel. Ha mindenképpen állandó internet-kapcsolatra van szükség, akkor érdemes GSM/EDGE vagy 3G-modullal rendelkező tabletet választani. Ebben az esetben csak egy micro-SIM vagy nano-SIM kártyára lesz szükségünk. Itt érdemes megjegyezni, hogy az elektronikus szupermarketekben kapható «akciós» tabletek többsége csak GSM-modullal rendelkezik, ami maximum 256kbit/sec letöltési sebességet jelent. A 3G-modullal rendelkező tabletek a nagyobb városokban lefedettségtől függően akár a 3.1-14,7Mbit/sec letöltési sebességre képesek.

 

Kamerák

Ha videohívásokra vágyunk, akkor mindenképp olyan tabletet vásároljunk, amely előlapi kamerával is rendelkezik, viszont ne számítsunk arra, hogy komoly fényképezőgépeket megszégyenítő tudással fog rendelkezni a kameránk. Gyakorlatilag a tabletek ugyanolyan kamerákat kapnak, mint az okostelefonok, ezért fényképezésre ugyanúgy használhatók.

 

Teljesítmény és üzemidő

A tabletek esetében nem feltétlenül választhatunk processzort, hiszen a nagy gyártók (pl. az Apple, Microsoft) eleve egyfajta processzort építenek be aktuális termékeikbe. Ha androidos tabletet választunk, érdemes kettő- vagy többmagos processzorral felszerelt tabletet választani minimum 1GByte operatív memóriával (RAM). Az olcsóbb androidos tabletekben, sajnos, gyakran régebbi, jóval korszerűtlenebb processzorokra lelhetünk 512Mbyte operatív memória társaságában, ezért ezek legtöbbször elég gyengén teljesítenek.

Jobb, ha elfelejtjük a tabletek akkumulátorára írt amperórák (mAh) számát, inkább az átlagos üzemidő után érdeklődjünk. Természetesen minél tovább tart ki egy feltöltéssel a készülék, annál jobb.

 

Általános vásárlási tanácsok

Az otthoni felhasználók számára a legjobb választás a hazai piac legnagyobb részét uraló Android és az Apple iOS alapú tabletek . A vállalati és üzleti szférában inkább a Microsoft Windows RT és a teljes Windows 8.1-et futtató tabletek, illetve transzformerek a befutók.

A háttérvilágítás miatt a tabletek nem alkalmasak kiváltani a hagyományos könyveket, arra sokkal kényelmesebbek az elektronikus papír (e-ink) alapú elektronikus könyvek (E-könyvolvasók). Azonban internetes tartalomfogyasztásra, színes magazinok vagy nagyméretű pdf dokumentumok olvasásához egy 10” átlójú tablet már jól használható. Fejlett grafikus processzoruk miatt filmnézésre és játékokra is használhatók a tabletek. Az online áruházakban rengeteg ingyenes és fizetős játék érhető el mindegyik platformra.

Tablet vásárlásakor fontos eldönteni, milyen operációs rendszerű (platformú) készüléket szeretnénk beszerezni. Ugyanis a későbbiekben, az asztali és hordozható számítógépektől eltérően, nincs lehetőség átállni egy másik rendszerre. Ha már van egy okostelefonunk, célszerű ugyanolyan operációs rendszerű tabletet választani.

Az Apple iPad táblagépeit általában úgy tervezik, hogy ne kelljen a vásárlónak azon törnie a fejét, vajon elég erős processzor és elegendő operatív memória van-e benne. Csak a háttértár méretét és a WiFi/3G támogatást kell kiválasztanunk. Az aktuális modellen az elérhető alkalmazások mindegyike akadásmentesen fut, sőt ezek a tabletek még 1-2 év után sem számítanak elavultnak. Ha valaki sokallja az aktuális modellek árát, választhat az egy évvel korábbi modellekből is. Az aktuális modellek sokszor az előző modellek “ráncfelvarrott” változatai (pl. jobb minőségű kamerát vagy ujjlenyomat azonosítót kapnak), teljesítményben és képminőségben gyakran megegyeznek.

Ha mégis androidos tabletre vágyunk, akkor mindenképp számolni kell azzal, hogy az olcsó kategóriában nagyon nehéz megfelelő készüléket találni – inkább szánjunk rá egy kevéssel több pénzt, de akkor valóban meg leszünk elégedve. A drágább kategóriában ráadásul már méret szerint is válogathatunk: akadnak nyolc-, vagy akár 10,1 hüvelykes készülékek is.

Egyes bolti eladók tabletvásárláskor 500-1500 hrivnyáért gyakran felajánlják ún. telepítési szolgáltatásaikat, ami nem más, mint egy AppleID-regisztráció vagy Google-fiók létrehozása, ill. pár ingyenes alkalmazás letöltése az Apple vagy a Google Play áruházból. Ne dőljünk be az ilyen „kedvezményes” ajánlatoknak. Ha már regisztráltunk valaha elektronikus postafiókot, ez a folyamat semmivel sem nehezebb annál. Ha mégis megakadnánk valahol, inkább hívjuk fel valamelyik ismerősünket, akinek már van hasonló rendszerű tabletje vagy okostelefonja.

K.F.