Letartóztatták a Zaszjagyko bánya igazgatóját

2015. március 9., 18:06 , 739. szám

Letartóztatták a Donyeck megyei Zaszjagyko bánya igazgatóját a bányamunkálatok előírásainak megsértésének gyanújával – közölte hétfőn az önhatalmúlag kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” főügyészsége.

A bányában március 4-én sújtólégrobbanás történt, amelynek következtében 34 vájár veszítette életét.

Az igazgatót az ügyészség indítványára két hónapig vizsgálati fogságban tarthatják – adta hírül a „népköztársaság” hírügynöksége. Nevét nem közölték, csak „a vádemelés után fogják nyilvánosságra hozni a személyes adatait” – tájékoztatott az ügyészség.

Március 4-én a metángáz berobbanása során harminchárom bányász vesztette életét, és további tizenötöt szállítottak Donyeck város kórházaiba. A harmincnegyedik áldozat a kórházban halt bele súlyos sérüléseibe. A baleset idején 230-an dolgoztak a tárnákban, többségük épségben feljutott a felszínre.

A tízezer munkavállalót foglalkoztató, 1992-ben részlegesen privatizált Zaszjagyko bánya a széntermeléséről híres Donyec-medence egyik legnagyobb és legjobban felszerelt bányaüzeme, mindazonáltal az elmúlt két évtizedben több baleset helyszíne volt. Legutóbb 2007-ben ugyanott százegy halálos áldozatot követelt egy robbanás, amely a független Ukrajna legsúlyosabb bányaszerencsétlensége volt.

(MTI/hirado.hu/Kárpátalja)