A porckorongsérv

2015. március 24., 18:02 , 741. szám

Hallottam, hogy porckorongsérv is létezik. Érdekelne, milyen betegség ez, mi váltja ki, miről vehetjük észre a kialakulását, és mit lehet tenni a megszüntetéséért – érdeklődött szerkesztőségünkben egy ungvári olvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Kovács Mihály, a Viski Nagyközségi Orvosi Rendelő belgyógyásza válaszol.

– Először is tudnunk kell, hogy a gerincoszlopot alkotó csigolyák között porckorongok helyezkednek el, melyek rugalmassá és hajlékonnyá teszik a gerincoszlopot, követik a gerinc mozgásait, előrehajláskor hátrafelé, hátrahajláskor pedig előrefelé mozdulnak el. Mozgékonnyá teszik a gerincet, védik azt a rázkódásoktól, és csillapítják a gerincet ért ütéseket. Rugalmas és erős összeköttetést biztosítanak a csigolyatestek között – indítja beszélgetésünket a doktor. – A porckorong egy belső kocsonyás magból és az azt körülvevő rostos gyűrűből áll. A kocsonyás mag víztartalma viszont az évek során folyamatosan csökken, melynek következtében a porckorong veszít rugalmasságából és magasságából. A rostos gyűrű is rugalmatlanabbá válik, és sérülések esetén könnyebben elszakadhat, a szakadás helyén pedig a kocsonyás mag előboltozódhat. Ezt nevezzük porckorongsérvnek. Az előboltozódás mértéke különböző lehet. A legrosszabb esetben a külső gyűrű átszakad, és a belső kocsonyás mag kifolyik a porckorongból. A porckorongsérv elméletileg a gerinc bármelyik szakaszán kialakulhat, ám vannak kiemelt területek – a nyaki és a deréktáji szakaszok –, melyeken gyakrabban fordul elő.

– Melyek a betegség tünetei?

– A porckorongsérv legjellemzőbb tünetegyüttese a fájdalom, a mozgáskorlátozottság és az érintett gerincszakaszra jellemző idegrendszeri problémák. Jellemző a kisugárzó fájdalom. Ha a nyaki szakaszon alakul ki a porckorongsérv, akkor a felső végtagokra, ha a deréktáji részen jelentkezik, akkor az alsó végtagokra, ha pedig a háton alakul ki, akkor a mellkasra és a hastájékra sugárzik ki a fájdalom. Izomgyengeség is fellép, mely a megnyomódott ideggóc által beidegzett izmot, izomcsoportot érinti. Idegreflex-csökkenés, illetve idegreflex-kiesés jelentkezhet. Vegetatív zavarok is kialakulhatnak, vizelet- és székletürítési, vagy ellenkezőleg, széklet- és vizelet-visszatartási problémák léphetnek fel.

– Miként diagnosztizálják a kórt?

– A porckorongsérv gyanúját már a tünetek alapján is felvetheti az orvos, a gyanút pedig alapos fizikális vizsgálat erősítheti meg. Ortopédiai, illetve neurológiai vizsgálatra is szükség van. A porckorongsérv mértékének és pontos elhelyezkedésének a megállapítása ma már mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) történik.

– Hogyan szüntetik meg a porckorongsérvet?

– Megnyugtatásul előrebocsáthatjuk, hogy a porckorongsérv csak az esetek kevesebb, mint tíz százalékában igényel műtéti beavatkozást. A diagnózis felállítása után az első lépés – kevés kivétellel – az ún. konzervatív (nem műtéti) kezelés. Ez enyhébb esetekben pihenést és gyógyszeres terápiát jelent. Az alkalmazott orvosságok részben ún. nem szteroid típusú gyulladáscsökkentő gyógyszerek. Amennyiben 7–10 nap alatt a fájdalom jelentősen csökken, a következő lépés a szakértő gyógytornász vezetésével végzett gerinctorna. Heves fájdalom esetén nem javasolt a gyógytorna, annak elkezdését a fájdalom csökkenésének kell megelőznie. Komolyabb, akár mozgáskorlátozottságot okozó fájdalmak esetében a kórházi kezelés is szóba jöhet. A kezelés első lépése ebben az esetben is a konzervatív terápia, a gyógyszeres kezelés, mely gyakran intravénásan, infúzió útján történik. A terápiát kiegészíthetik a gerinc mellé adott ún. blokádinjekciók. A kezelés általában 5–10 napig tart. Ezután ebben az esetben is gyógytorna következik. Amennyiben neurológiai (idegrendszeri) tünetek alakulnak ki, vagy a heves fájdalmak a fent említett kezelések ellenére, 4–6 hét alatt sem enyhülnek, műtéti kezelés javasolható. Ez minden esetben a porckorongsérv eltávolítását jelenti.

Lajos Mihály