Csángó dallamokra ropták

Zurgó-koncert és táncház Szürtében

2012. október 5., 10:00 , 612. szám

A 19 évvel ezelőtt alakult budapesti Zurgó Együttes autentikus csángó magyar népzenét játszik eredeti hangszereken. A többek között Bezerédj-díjas, valamint Bartók-emlékdíjas zenekar tagjai 1992-től igyekeznek a Kárpát-medencén kívül élő moldvai magyarok folklórkincseit gyűjteni és továbbadni a közönségnek. A Zurgó ezúttal a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete meghívásának eleget téve adott koncertet, majd tartott nagy sikerű táncházat az ungvári járási Szürtében.

A Italia snack&pizza Pizzeria rendezvényteraszán megtartott koncertre az Ungvári járás KMKSZ-alapszervezeteinek tagsága külön buszokkal érkezett. Brenzovics László parlamenti képviselőjelölt, a KMKSZ alelnöke viccesen megjegyezte, hogy a választások a XIX. században és a XX. század elején mindig mulatsággal kezdődtek, majd ennek a jegyében köszöntötte és bemutatta a Zurgó Együttest. Elsőként Németh László, az együttes kobzosa mesélt a hallgatóságnak az évszázadok óta a Kárpát-medencén kívül élő csángó magyarokról és az általuk megőrzött, ősi gyökerekkel rendelkező, régmúltat idéző zenéjükről. Bemutatta a később megszólaltatott hangszereket is, például a kobozt és a kavalt. Majd kezdődött a koncert, Enyedi Ági, a 2011-ben Junior Prima díjat nyert népdalénekes énekelte a Szeretőm e táncba… kezdetű éneket, majd egy szokatlan ritmusú táncdallam formájában is hallhattuk a gyedojban. Hegedűn Draskóczy Lídia, Németh László kobozon és kavalon, Benke Félix Ágoston (Grátzy) pedig dobon játszott, bemutatva a Csángóföld különböző vidékein gyűjtött dalokat és dallamokat.

A koncertet követő táncháznak óriási sikere volt, a koncert közönségének tagjai Fülöp Attila néptáncoktatótól pillanatok alatt ellesték a csángó kör-, lánc-, sor- és páros táncokat, amelyek alaplépései könnyen elsajátíthatóak, és láthatóan kitűnő hangulatban késő éjszakáig mulattak. Ekkor már a méltán híres Zurgó Együttessel együtt játszottak kárpátaljai tanítványaik is, a Szalókai Nyitnikék Alapítványi Zeneiskola Csángó zenekara.

A jó hangulatú táncház szünetében a kobozon játszó Németh Lászlóval beszélgettünk, interjúnkat alább olvashatják.

dózsa