Semjén: több mint 650 millió forintos támogatás a kárpátaljai magyarságnak

2015. április 13., 15:23 , 744. szám

Több mint 650 millió forinttal támogatja a magyar kormány a kárpátaljai magyarságot az ukrajnai nehéz helyzetre való tekintettel – jelentette be Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a hétfőn Budapesten, az Országházban tartott sajtótájékoztatón.

Közölte: ebből a keretből 486 millió forintot biztosítanak a pedagógusok jövedelemének kiegészítésére. Emellett 116 millió forintot különítettek el az óvodáskorú gyermekek étkeztetésének támogatására és anyagilag támogatni fogják a szórványközösségeket gondzó lelkészeket is.

Semjén Zsolt kitért arra is, a kormány a döntést a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) javaslata alapján hozta meg. A KMKSZ előzetesen egyeztetett a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetséggel és a történelmi egyházakkal is.

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott: Magyarország a békében érdekelt, és minden jó, ami a béke felé mutat, és minden rossz, ami a háborús helyzetet élezi.

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár felidézte Orbán Viktor miniszterelnök és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter felhívását, amelyet Budapesthez és a megyei jogú városokhoz intéztek, kérve a segítségüket a kárpátaljai települések támogatásában. Jelezte: a folyamatot szeretnék koordinálni, ezért valamennyi magyar önkormányzatot levélben keresik meg a segítségnyújtás érdekében.

Brenzovics László, a KMKSZ elnöke köszönetet mondott a támogatásért, és úgy fogalmazott: a kárpátaljai magyarság történetének egyik legsúlyosabb válságát éli. A háborús helyzet, a sorozások mellett a mély gazdasági válság miatt is igen nehéz a helyzet, a pénz szinte teljesen elértéktelenedett, az árak – közte a fűtésé, az energiahordozóké – jelentősen emelkedtek. Jelenleg egy kezdő tanár fizetése 17 ezer forintnak felel meg, míg az átlagkereset 30 ezer forintnak, de a legmagasabb kereset sem éri el az 50 ezer forintot. A nyugdíjak 14 ezer forint körül vannak.

Mint mondta, nagyon örülnek a szolidaritási hullámnak, az anyaország támogatásának, egyúttal hangsúlyozta: remélik, a háborús, válságos időszak minél hamarabb véget ér. Szeretnének Kárpátalján megmaradni – fogalmazott az elnök.

Semjén Zsolt az M1 aktuális csatornának a sajtótájékoztató előtt azt is elmondta: a pedagógusoknak, a lelkészeknek, valamint a gyermekek étkeztetéséhez nyújtandó anyagi támogatással több mint 10 ezer embernek segítenek. A segélyezést a KMKSZ, a helyi pedagógusszövetség és a helyi karitatív szervezetek segítségével bonyolítják le – tette hozzá. Megjegyezte, a testvérvárosi rendszer segítségével – vagyis ha egy magyar település „örökbe fogad” egy kárpátaljai falut – meg is duplázódhat a kárpátaljai magyarságnak nyújtott segítség.

(MTI/Kárpátalja)