Bíró Zsolt az MPP új elnöke

2012. október 19., 10:00 , 614. szám

Bíró Zsolt marosvásárhelyi újságírót választotta elnökévé a Magyar Polgári Párt (MPP) múlt szombaton Székelyudvarhelyen.

Az MPP országos tanácsa rendkívüli, tisztújító gyűlésén 69 küldött támogatta Bíró Zsolt megválasztását, 41-en ellene szavaztak. Székfoglaló elnöki beszédében Bíró Zsolt egy „új magyar erkölcsi többség” kialakítását nevezte fő feladatának.

Kijelentette, hogy az MPP csakis a szervezeti önállóság megőrzése mellett tud elképzelni bármiféle választási együttműködést.

Az MPP új elnöke elmondta: „Fontosak az utak (a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által kiharcolt útjavításokra utalt), de fontosabb, hogy hova vezetnek, és még fontosabb azt tudnunk, hogy hova akarunk eljutni. Ha ezt nem tartjuk szem előtt, csak sodródunk, vagy bolyongunk.” A párt legfontosabb céljaként Székelyföld területi autonómiájának elérését említette.

Az országos tanács határozatot fogadott el az MPP önállóságának megőrzéséről és a pártnak a decemberi parlamenti választásokon való részvételéről. Utóbbi dokumentumban a párt ezúttal is a magyar pártok szövetsége mellett foglal állást. Ennek hiányában a Magyar Polgári Párt az Erdélyi Magyar Néppárttal (EMNP) való közös indulást szorgalmazza, de csakis saját zászlaja alatt. Ha ez sem valósulna meg, az MPP azt javasolja, hogy osszák fel az EMNP-vel a bejutás esélyét kínáló választókerületeket, és a két párt által támogatott független jelölteket indítsanak el ezekben. A párt meg is nevezte tárgyalócsoportja tagjait. Ha semmilyen együttműködést nem sikerül kialakítani, az MPP önállóan indul a választásokon, vagy független jelölteket támogat.

A tanácskozáson megújították az MPP országos elnökségét is. Az öttagú testületbe az országos tanács Mezei Jánost, Gyergyószentmiklós polgármesterét, Márton Zoltánt, a Maros megyei Makfalva polgármesterét, Mosdóczi Vilmost, a Szatmár megyei Kaplony polgármesterét, Simon Csabát, a Kolozs megyei szervezet elnökét, valamint Fülöp Csabát, a Kovászna megyei szervezet elnökségi tagját választotta be.

(MTI/Kárpátalja)