Csehov-egyfelvonásosok Csapon

2012. október 26., 10:00 , 615. szám

Nagy sikert aratott határvárosunkban, Csapon a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház társulata Anton Pavlovics Csehov három egyfelvonásos darabjával. A Vidnyánszky Attila által rendezett komédia minden korosztály számára felhőtlen szórakozást jelentett.

Brenzovics László, a 68-as számú választókörzet egyetlen magyar parlamenti képviselőjelöltje, a KMKSZ alelnöke köszöntötte a csapi kultúrház népes közönségét, hangsúlyozva: „A beregszászi színház léte, működése és az, hogy van Kárpátalján közönsége, azt hiszem, a Szovjetunió széthullása utáni tevékenységünk egyik legszebb eredménye. Hisz ebből a színházból olyan neves művészek nőttek ki, mint Vidnyánszky Attila főrendező, Trill Zsolt, Varga József, Szűcs Nelli és mások. Akik az összes magyarlakta részén Európának nagy népszerűségnek örvendenek. Nehéz körülmények közül indultak és mégis nagy eredményeket értek el, éppúgy, mint a neves író, Anton Pavlovics Csehov. Ahhoz, hogy ezeket az eredményeinket megtartsuk, azaz legyen színházunk, főiskolánk, magyar nyelvű iskoláink, óvodáink, sajtónk, szabadon használhassuk nyelvünket Csapon és Kárpátalja-szerte, jó választási eredményt kell elérnünk.

Én számítok önökre!”

A medve című tragikomédiában a gyászoló özvegyet, Popova Jelena Ivanovnát Szűcs Nelli játszotta, Grigorij Sztyepanovics Szmirnov még nem öreg földbirtokost Varga József, Lukát, a minden lében kanál lakájt pedig Trill Zsolt alakította, felejthetetlen színházi élményt nyújtva.

A második egyfelvonásosban Nyuhin Ivan Ivanovics (Trill Zsolt) a dohányzás ártalmairól tartott szabadelőadását felhasználva vallott életéről, zsarnok feleségéhez fűződő sajátos viszonyáról. A közönség vevő volt minden poénra, jóízűen nevettek.

Végül a Leánykérés című darabban Trill Zsolt már Csubukov földbirtokos volt, kiházasítandó csúnyácska lánya, Natalja Sztyepanovna (Kacsur Andrea) fokozatosan vált szelíd udvarias kisasszonyból éles nyelvű boszorkánnyá, majd hisztérikus bőgőmasinává a hipochonder kérővel, Ivan Vasziljevics Lomovval (Tóth László) folytatott ostoba viták hatására.

A végén Balogh Lívia, a KMKSZ Csapi Alapszervezetének elnöke virágkosárral, a közönség pedig vastapssal jutalmazta a színészeket.

Az emlékezetes színházi estére Magyarország Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériuma támogatásával, illetve a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség megyei és helyi szervezetének jóvoltából került sor.

Badó Zsolt