A mióma

2015. május 6., 08:49 , 747. szám

Az utóbbi időben rendszertelen lett a menstruációm, ha pedig van, hosszan tartó, erős vérzés és görcsös fájdalom kíséri. Milyen betegségem van, és hogyan lehet azt megszüntetni? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy nagybocskói hölgyolvasónk. Kérdéseire és a kapcsolódó kérdésekre dr. Stul Ilona, a Nagyszőlősi Járási Kórház nőgyógyásza válaszol.

– A betegnél minden bizonnyal mióma alakult ki, mely a női nemi szervekben előforduló leggyakoribb jóindulatú daganat – fejti ki beszélgetőtársam. – A reproduktív korú hölgyek körében 15-20 százalékos a gyakorisága, de negyvenéves életkor fölött 35-40 százalékra emelkedik a gyakorisága. Újabb fejlemény, hogy míg korábban 22 éves életkorig nem volt jellemző a megjelenése, most már egyre több miómás esettel találkozunk a fiatal lányok körében is. Ennek valószínű oka az, hogy pubertás korukban gyakrabban bomlik meg a hormonháztartásuk, vagy étrendi, idegrendszeri, illetve pajzsmirigyproblémák állnak a háttérben.

– Mi idézi elő a miómát?

– A mióma lényegében egy izomcsomó, mely a méh falában alakul ki. Egy miocita nevű izomsejt rossz parancsot kap, mert míg a sejtek normális körülmények közt megszületnek, növekednek, majd elhalnak, és újabbak lépnek a helyükbe, addig a hibás parancs következtében a miocita nem hal el, hanem növekedni kezd. A kialakuló mióma mérete a fél milliméteres átmérőtől akár az csecsemőfej-méretig terjedhet. A betegség oka elsősorban a hormonális egyensúly felbomlása, az ösztrogén hormon magas szintjének a kialakulása. S míg a terhességek egyensúlyban tartják a hormonháztartást, addig a kevés terhesség vagy a terhesség hiánya, a spontán vetélések, valamint a művi terhességmegszakítások megzavarják a hormonális egyensúlyt. Örökletes tényezők is szóba jöhetnek. Gyakran adódik át – anyai ágon – a megjelenésére való genetikai hajlam. Ugyancsak elősegíti a mióma kialakulását a stressz, a kevés alvás, a helytelen táplálkozás, a genetikailag módosított élelmiszerek, az ilyen élelmiszer-alapanyagokból készült ételek fogyasztása. Emellett a Kárpátaljára jellemző jódhiány miatt kialakuló pajzsmirigyproblémák is előidézhetik, mert ezek felborítják a női hormonháztartást.

– Melyek a kór tünetei, és miként diagnosztizálják a miómát?

– Az első szimptómák közé tartozik a rendszertelen menstruáció és az erős vérzés, mely utóbbi esetleg görcsös fájdalmakkal jár, s egyes esetekben hetekig is tarthat, ami vérszegénységhez vezet. Emellett a nagyméretű miómák nyomást gyakorolnak a húgyhólyagra és a végbélre, melyek következtében a betegnek gyakran kell vizelnie, a végbélben pedig kellemetlen érzést tapasztal. A kezdeti stádiumban hosszú ideig, akár évekig is tünetmentes a betegség, ha például nem növekszik a jóindulatú daganat. A kórt nőgyógyászati, illetve ultrahangvizsgálattal diagnosztizáljuk.

– Hogyan kezelik a pácienseket?

– Ha kisebb méretű miómáról van szó, mely nem jár erős vérzéssel, fájdalmakkal, elegendő az egyszerű, ismételt felülvizsgálat, a hölgynek háromhavonta jelentkeznie kell nőgyógyászati és ultrahangvizsgálatra, melyekkel kiderítjük a mióma méretét. A daganat a menopauza beállásakor akár magától is megszűnhet.  Ha viszont erős vérzés kezdődik, és fájdalmak jelentkeznek, akkor hormonterápiát, fájdalomcsillapítókat, vérzéscsillapítókat, vérpótló készítményeket alkalmazunk. A terápia nagyban függ a pácienstől, időtartama 3-6 hónaptól akár egy évig is elhúzódhat. Ha viszont ez a kezelés nem használ, sajnos, el kell távolítanunk a beteg méhét.

Lajos Mihály