Testi erőszakot is alkalmazhatnak!

Bővül a nem állami őrző-védő szolgálatok jogköre

2012. október 5., 10:00 , 612. szám

Október 18-án Ukrajnában életbe lép az őrző-védő tevékenységet szabályozó törvény, mely az eddiginél jóval szélesebb jogkört biztosít a nem állami őrző-védő szolgálatok munkatársai számára, akik ezentúl testi erőszakot alkalmazhatnak például a bolti lopást elkövető vagy elkövetésével gyanúsított személyek ellen.

Szakértői vélemények szerint a törvény meghozatalát többek között az is indokolta, hogy a közelmúltban a kijevi Karavan kereskedelmi központban egy lopáson ért vásárló pisztolyával megölte a központ őrző-védő szolgálatának három munkatársát, negyedik társukat pedig súlyosan megsebesítette.

A törvény 12. cikkelyének megfelelően az őrző-védő szolgálatok munkatársai szolgálatteljesítés során testi erőszakot, továbbá speciális eszközöket alkalmazhatnak például a bolti lopást elkövetők ellen. Jelentős újításnak számít, hogy az őrző-védő szolgálatok munkatársainak ezentúl jogukban áll feltartóztatni a lopást elkövetőket, megmotozni őket. Az október 18-ig hatályban levő előírások szerint ez a jog csak az állami őrző-védő szolgálat munkatársait illette meg, a nem állami őrző-védő szolgálatoknak pedig minden ilyen esetben ki kellett hívniuk az állami szolgálat vagy a rendőrség munkatársait.

A törvény ugyancsak előírja, hogy amennyiben az őrző-védő szolgálat munkatársai testi erőszakot alkalmaznak egy bolti lopást elkövető személy ellenében, és sérülést okoznak neki, kötelesek kihívni a mentőt, továbbá kötelesek jelenteni az esetet a rendőri szerveknek.

Kárpátalján múlt hét végén történt olyan eset, amikor az őrző-védő szolgálat tetten ért egy bolti „szarkát”. Egy munkácsi lakos az egyik munkácsi építőipari és lakberendezési áruházban vásárolt termékeket tekintélyes összegre. A pénztárhoz érve megpillantott egy apró autós légfrissítőt, és zsebre vágta. Gondolta, a pénztáros nem veszi észre a lopást, azonban óvatlan volt, mert ha alaposan körbenézett volna, láthatta volna, hogy az áruház be van kamerázva. Az őrző-védő szolgálat tagjai, látva a lopást, riasztották a rendőrséget, melynek munkatársai feltartóztatták az áruházból kilépő férfit, akire pénzbírságot fog kiszabni a bíróság.

(B.J./segodnya.ua/ua-reporter.com)