Mozgósítási „feketelisták” jelentek meg a Beregszászi járás magyar falvaiban

2015. május 19., 20:28 , 749. szám

A Beregszászi járásban ukrán nyelvű szórólapok jelentek meg a hét végén azok névsoraival és személyes adataival, akik állítólag kibújnak a mozgósítás alól.

A Facebook közösségi oldalon megjelent fotók alapján Jánosiban és Mezőgecsében ragasztottak ki efféle irományokat, ám azok rövidesen el is tűntek – ugyanolyan rejtélyesen, ahogyan megjelentek. A szórólapok egyebek mellett felszólították az „igazi férfiakat”, hogy ne „bújjanak az anyák, feleségek és gyerekek háta mögé”, hanem jelenjenek meg a hadkiegészítő parancsnokságokon, álljanak a hadsereg soraiba. A szöveg, mely még az Evangéliumból is idézett, ezekkel a szavakkal végződött: „Önökhöz fordulok, valódi hazafiak. Nem várva a behívóra, önként jelentkezzenek a hadkiegészítő parancsnokságon, és önként álljanak be az ukrán hadsereg soraiba. Együtt győzni fogunk!”

Ezután Ők rejtőzködnek a mozgósítás elől címmel következett a beregszászi járási lakosok névsora lakcímmel és születési évvel.

A megjelent felvételekből ítélve a röplapokon semmi nem utalt készítőjükre vagy terjesztőjükre. A Zakarpattya Online ukrán nyelvű portál hétfői cikkében ezzel kapcsolatban még így írt: „Tekintve, hogy a személyes adatok nyilvánosságra hozatala a személy beleegyezése nélkül törvénytelen, aligha van köze ehhez az „akcióhoz” a helyi hadkiegészítő parancsnokságnak. Ezért úgy tűnik, ismét egy újabb provokációról van szó, hogy zavart okozzanak a város és a járás lakosságának körében.”

Ám Petro Neveszelij őrnagy, a Kárpátaljai Megyei Hadkiegészítő Parancsnokság személyi állományért felelős helyettes parancsnoka kedden érdeklődésünkre elismerte, hogy a listák Oleg Vinnickijnek, a megyei hadkiegészítő parancsnokság megbízott vezetőjének kezdeményezésére jelentek meg. Az őrnagy hozzátette: hamarosan más – tehát nemcsak magyarlakta – településeken is kihelyeznek ilyen névsorokat. (Mégis jelzésértékű – tehetnénk hozzá –, hogy először éppen két magyarok lakta faluban jelentek meg a „feketelisták”, amint az is, hogy készítőik nem adták hozzá a nevüket…)

Neveszelij lapunknak nyilatkozva többször elismételte, hogy a listák által szeretnék tudatni a helyi közvéleménnyel, kik azok, akik kibújnak a haza védelmére vonatkozó alkotmányos kötelezettségük alól. Szerinte, ha megjelenhetnek listák azokról, akik nem fizetik a közüzemi díjakat, a mozgósítás alól kibújókról is közölni lehet hasonló listákat. Ugyanakkor a megyei hadkiegészítő parancsnokság képviselője ismételt érdeklődésünkre sem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, jogszerűnek tartja-e a listán szereplők személyes adatainak nyilvánosságra hozását.

A névsorok megjelenése nagy felháborodást keltett a kárpátaljai magyarság körében „Nem loptunk, nem csaltunk, nem raboltunk, nem vagyunk gyilkosok és nem is akarunk azok lenni. És mégis egy olyan listán vagyunk rajta, ami úgy mutat be minket, mintha bűnözők lennénk. Én nem tudom, hogy mióta bűn az, hogy a családomat el akarom tartani becsületesen, és hogy a gyermekeim ne apa nélkül nőjenek fel, mint sajnos, én is” – írta felindultan kommentjében a listáról készült fotót posztolók egyike a Facebookon.

Magáért beszél az is, amit Mester András mezőgecsei polgármester, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) önkormányzati és gazdasági titkára mondott el a Kárpátaljának: A listán szereplő mezőgecseiek többsége eleve nem tartózkodik otthon, és olyanok is szerepelnek a névsorban, akiket korábban egészségi, családi és egyéb okokból felmentettek a katonai szolgálat alól.

Érdeklődésünkre a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetségnél közölték, hogy a történtek miatt Brenzovics László parlamenti képviselő, az érdekvédelmi szervezet elnöke az ügyészséghez fordul. A KMKSZ emellett nyilatkozatban tiltakozott a jogsértő eljárás miatt.

A névsorok megjelentetése egyébként nem minden előzmény nélkül való. Május elején a megyei hadkiegészítő parancsnokság egy az interneten megjelent, meglehetősen harcias hangvételű írásban közölte: országos nyilvántartást állítanak össze azokról, akik kibújnak a mozgósítás és a sorkatonai szolgálat alól, továbbá azoknak a vállalatoknak a vezetőiről, akik akadályozzák a mozgósítást. A listára kerülőkkel szemben egy sor korlátozó vagy tiltó intézkedés bevezetését tervezik, derült ki az írásból, ami egyebek mellett az útlevéligénylést, a határátlépést, a banki hitelfelvételt, a lakhelyváltoztatást, az ingó- és ingatlan vagyon vásárlását, a munkavállalást érintené. Utóbb Vaszil Hubal, Kárpátalja megyei kormányzó a sajtónak nyilatkozva közölte, nincs törvényes alapja egy efféle nyilvántartás létrehozásának.

(zzz/VV)