Lehet-e szóban kezességet vállalni?

2015. május 27., 09:01 , 750. szám

„Egyik rokonom hitelt vett fel. Felhívtak telefonon a hitelszövetkezettől, s megkérdezték, ismerem-e a szóban forgó személyt, tudom-e hol dolgozik, s mit gondolok, vajon képes lesz-e visszafizetni a hitelt? Kérdéseikre pozitív választ adtam. Egy idő után ismét felhívtak, s közölték, hogy vissza kell fizetnem a hitelt, mivel én vagyok a kezes, és a rokonomról van szó. Mondtam, hogy nem írtam alá semmiféle papírt a kezességvállalásról, mire azt válaszolták, hogy szóban egyeztem bele a kezességbe, és ez a hangfelvétel elégséges jogalap ahhoz, hogy kezességvállalónak tekintsenek. Később ismét felhívtak, s megfenyegettek, hogy amennyiben a rokonom vagy én záros határidőn belül nem rendezzük a tartozást, eljönnek hozzánk, hogy felbecsüljék a tulajdonunkat. Tudni szeretném, hogy jogosan jár-e el a hitelszövetkezet, s mit tehetek, hogy többé ne telefonáljanak, ne fenyegessenek?”

– Amennyiben ön valóban nem írt alá kezességi szerződést, úgy a hitelszövetkezet arra vonatkozó követelése, hogy fizesse vissza a rokona tartozását, megalapozatlan és indokolatlan. Az önnel szemben támasztott követeléseik nem egyebek egyszerű kérésnél, illetve kísérletek a lélektani nyomásgyakorlásra, a megfélemlítésre. A lényeg, hogy a kezességi szerződést írásos formában kell megkötni, a szóban létrejött megállapodás jogi szempontból érvénytelen, semmis.

Amennyiben tehát a hitelszövetkezet munkatársai továbbra is zaklatni fogják telefonon vagy személyesen, bátran forduljon a rendőrséghez.

hk