A gyomorhurut (gastritis)

2015. június 10., 09:15 , 752. szám

Az utóbbi időben étvágytalan vagyok, állandó telítettségérzésem van, tompa fájdalmat is érzek a gyomrom tájékán, és időnként hányok is. Milyen betegségem lehet, és miként múlhat el? – kérdezte levelében egy kisbégányi olvasónk, melyekre, és a kapcsolódó kérdésekre dr. Szabó Miklós belgyógyász válaszol.

– Minden valószínűség szerint gyomorhuruttal (gastritissel), konkrétan annak krónikus (idült) változatával állunk szemben, ugyanis ismerünk heveny (akut) és idült (krónikus) gyomorhurutot – fejti ki a szakorvos.

– Mi okozza a gastritis e két változatát?

– A heveny gyomorhurutot gyomorrontás, vagy ételtúlterhelés (túl zsíros ételek, túl sok édesség elfogyasztása), vagy ételfertőzés, vagy nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, vagy gyógyszer okozta gyomornyálkahártya-izgalom váltja ki. Az idült gyomorhurut pedig hosszú időn át tartó ártalom következménye. Ezen ártalmak közé tartozik a rendszertelen étkezés, a gyors táplálékfogyasztás, amikor meg sem rágjuk rendesen az ennivalót, a túl hideg, túl zsíros vagy túl fűszeres ételek gyakori fogyasztása. A tartósan ható ártalom miatt a gyomornyálkahártya kezdetben megduzzad, a gyomormirigyek túl sok gyomornedvet termelnek, és a duzzadt nyálkahártya felületét fehér, tapadós nyálka fedi be. A gyomormirigyek izgalmi állapota miatt gyomorsavtúltengés következhet be, vagy csak a gyomornedvek termelődése nő meg a savérték változása nélkül. Később viszont csökkenni kezd a mirigyek elválasztása, és a savtermelés fokozott mértékben megszűnik. A krónikus gyomorhurutnak tehát két szakaszát: savtúltengést és savhiányt különböztetünk meg.

– Milyen tünetekkel jár együtt a heveny, illetve az idült gyomorhurut, és miként kezelik ezeket a betegségeket?

– Az akut gastritis tünetei két-három órával az étel elfogyasztása után jelentkeznek: gyomortájéki görcsök, hányinger vagy hányás. A görcsök olyan erősek is lehetnek, hogy szédüléssel, verejtékezéssel, esetleg ájulással járhatnak együtt. Hasmenés csak akkor fordul elő, ha a károsodás a beleket is eléri. Idült gyomorhurut esetén pedig étvágytalanság lép fel, a beteg állandó telítettségérzésre, gyomortájéki, tompa fájdalomra, esetleg hányásra panaszkodik.

A kezelésről szólva… Heveny gyomorhurutkor, mérgezés esetén szükséges a gyomortartalom teljes eltávolítása gyomormosással. Hasonló célú, de nem teljes mértékű eljárás, amikor meleg víz itatásával vagy a garat ingerlésével hánytatjuk a beteget. A heveny gyomorhurut után 1-2 napi koplalás szükséges, emellett bő folyadékfogyasztást írunk elő, javasolt a sötétre főzött, enyhén édesített tea ivása, mely nyugtatja a gyomornyálkahártyát, s ugyancsak ajánlott a citromos víz vagy az ásványvíz, melyből előzőleg engedjük távozni a szénsavat.

Krónikus gastritis esetében a legfontosabb a kiváltó okok kiküszöbölése. A hurutos állapot megszüntetésére kamillás vagy kamillás-keserűvizes, ásványvizes (ún. juventus) kúrát alkalmazunk. A diétás kezelés alapja a gyomor kímélete és a panaszokat kiváltó ételek elkerülése. A bonyolult, szigorú diéta viszont inkább káros, mint hasznos. Nagyon fontos a rendszeres, meghatározott időben való étkezés, a táplálék kellő hőmérséklete (ne legyen se túl hideg, se túl meleg), a táplálék jó megrágása. Savtúltengés esetén savelválasztás-gátló, savlekötő és savközömbösítő gyógyszereket adunk. S mivel a krónikus gyomorhurut kiváltó okai között szerepelhet a gyakori idegesség, a nyugtatók is jó hatással lehetnek a gyomorra. Megjegyzendő: a gyógyszerek kiválasztását a családorvosra vagy a szakorvosra kell bízni.

Lajos Mihály