Balogáék a nacionalistákkal is lepaktáltak?

2012. szeptember 14., 10:00 , 609. szám

Némileg váratlan, ám semmi esetre sem megmagyarázhatatlan fejleménnyel bonyolódott tovább minap a választási kampány Kárpátalján. Történt ugyanis, hogy Mikola Vehes, a Ungvári Nemzeti Egyetem idén tavasszal leköszönt rektora, aki önjelöltként ugyan, de Viktor Baloga pártja, az Egységes Közép (JeC) támogatásával indult a parlamenti választásokon a 70. számú Szolyva központú egyéni választókerületben, visszalépett a jelöltségtől Olekszandr Kemenyasnak, az Egyesült Ellenzék, a Batykivscsina jelöltjének javára.

Ismerve a helyi erőviszonyokat, mindjárt gyanítható volt, hogy Vehes, aki mostanáig a megyei tanácsban erősítette a „Baloga-frakciót”, nem puszta szeszélyből hozta meg döntését. De az érintettek maguk sem igen tagadták, hogy honnan fúj a szél, hiszen Viktor Baloga mindjárt bejelentette: támogatja Vehes döntését, hogy visszalép „a mi kárpátaljai csapatunk egy másik képviselője javára”.

Hogy miféle csapatról van szó? „A mi csaptunk nem csupán az Egységes Közép tagjaiból áll. Ezek hiteles emberek, akik méltók arra, hogy Kárpátalját képviseljék a Legfelsőbb Tanácsban – jelentette ki a politikus Facebook-oldalán. – A következő összehívású parlamentben pedig létrehozzuk a Kárpátalja frakciót. Ez lesz majd az alapja a pozitív változásoknak vidékünkön és Ukrajnában.”

Vehes lépését a megfigyelők bölcs döntésnek minősítették, amennyiben javítja az ellenzéki jelölt, Kemenyas győzelmi esélyeit Régiók Pártja-beli ellenfelével, Mihajlo Lanyóval szemben, akinek amúgy is a kezére játszik, hogy az ellenzék megosztott, így a 70. számú választókerületben is több jelöltje indul vele, a hatalompárt egyetlen emberével szemben.

Mihajlo Fedaka ungvári politológus mindehhez hozzáteszi: nem tudható, de nem is kizárt, hogy a háttérben köttetett-e valamiféle megállapodás, melynek értelmében Vehes visszalépéséért cserébe más kárpátaljai körzetekben az Egyesült Ellenzék a Baloga testvéreket, Petyovkát fogja támogatni. Az elemző azt sem zárja ki, hogy Vehes lépése előre eltervezett volt. Fedaka szerint erre utalhat, hogy az exrektor eleve nem a JeC színeiben, hanem önjelöltként indult a választásokon abban a körzetben, ahol visszalépésével Kemenyas immár egyértelműen esélyesnek számít.

A történetnek ily módon pedig már „magyar vonatkozása” is van, hiszen Viktor Baloga és Ivan Baloga magyarlakta választókerületekben indul – a pártvezér idősebbik testvér a 69. számú munkácsiban, míg öccse, a megyei tanács elnöke a 73. számú Nagyszőlős központúban. Mint ismeretes, a 73. számú, Nagyszőlős központú választókerületben, ahol a kárpátaljai magyarság aránya a legnagyobb a lakosságon belül, Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke indul a parlamenti választásokon közösségünk képviseletében, míg a Munkács központú, 69. számú választókerületben Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke.

Számunkra Balogáék és a retorikájában gyakorta magyarellenes Egyesült Ellenzék esetleges összefogása elsősorban a kampány hangvételének eldurvulását eredményezheti, holott az új nyelvtörvény, a kisebbségi nyelvek regionális státusa miatt a nemzetiségi kérdés, sajnos, már így is szinte első számú kampánytémává lépett elő a médiában. És Viktor Baloga álláspontja ebben a kardinális kérdésben teljességgel kompatibilisnek tűnik az ukránérzelmű ellenzékével, azaz egyértelműen elutasító.

A politikust a JeC sajtószolgálatának közleménye alapján idéző zakarpattya.net.ua szerint Baloga nemrég közölte: az ország vezetésének tisztában kell lennie azzal, hogy a nyelvtörvény megosztja a társadalmat. S ha a feszültség nőni fog, az ország a tényleges széthullás határára kerül.

„A nyelvtörvénynek nincs perspektívája. Meggyőződésem, hogy a választások után visszavonják (a törvényt). A jogszabályt megtámadják az Alkotmánybíróságon azon az alapon, hogy ellentétes az Alaptörvénnyel” – jelentette ki a politikus. Meggyőződése szerint a nyelvtörvényt azért fogadták el, hogy mozgósítsa a Régiók Pártja szavazóbázisát az ország keleti és déli részén. Ezért a választások után a nyelvkérdés eszkalálásának szükségessége magától elesik – idézte Balogát a zakarpattya.net.ua.

Mint arról lapunk is beszámolt, még a választási kampány legelején megállapodás jött részre az Egyesült Ellenzék és a nacionalista Szvoboda párt között. Ennek értelmében a 72. számú, Técső központú választókerületben, tehát Kárpátalján is elindíthatta jelöltjét az ellenzék támogatásával az a magyarellenes ukrán nacionalista párt, amelynek kárpátaljai vezetői tavaly felgyújtották a vereckei honfoglalási emlékművet. Akár úgy is fogalmazhatnánk tehát, hogy Vehes visszaléptetésével, szövetkezve az Egyesült Ellenzékkel, Balogáék a nacionalistákkal is lepaktáltak. Bárki meggyőződhet ennek a feltevésnek a létjogosultságáról, aki mostanában az ukrán nyelvű internetes portálokat olvassa, annyira példás az egyetértés és az együttműködés Kárpátalján a Szvoboda szócsövének számító zakarpattya.net.ua és a Balogákhoz közel álló mukachevo.net között.

ntk