Honismereti kiránduláson a beregszásziak

2015. június 24., 08:44 , 754. szám

A Tisza forrásvidéke és a Máramarosi-havasok tájára szervezett honismereti kirándulást június 20-án a KMKSZ Beregszászi Alapszervezete a szervezet tisztségviselői, aktivistái és tagjai, vagyis mindazok számára, akik munkájukkal a város magyarságáért munkálkodnak. A túra megszervezésében így nagy szerepe volt Lőrincz Lajosnak, az alapszervezet titkárának, lebonyolításában pedig Molnár D. István alapszervezeti elnöknek, s természetesen Horkay Sámuelnek, az alapszervezet tiszteletbeli elnökének, egyben a túra idegenvezetőjének.

A kirándulás Beregszászból indult nagy jókedvvel, ámde borongós, esőt ígérő időben. Nagyszőlős és Huszt városát érintve a kirándulók megtekintették Técsőn Hollósy Simon festőművész szobrát. Tovább haladva a Tisza völgyében, Terebesfejérpatak mellett, az Európa földrajzi közepét jelző emlékoszlopnál pihent meg az 55 fős társaság – immár esőben. Ezután következett Rahó, a Fekete-Tisza völgye és a Trufanyec-vízesés, amely a maga 36 méteres magasságával Kárpátalja és Ukrajna legmagasabb vízesése. A lassan elálló esőben, az oszladozó felhőzet alatt aztán megtekintették a két Tisza összefolyását is. Rahó külvárosából indulva terepjárókkal haladtak felfelé egy első világháborús hadiúton, majd 900 méterrel a tengerszint fölött megálltak, s megtekintették az alant elterülő Rahó városát, a környékbeli hegyeket. Tovább „kocsikázva” értek fel a Dömény-havas tetejére. Itt, 1387 méter tengerszint feletti magasságban, a gyephavason sétálva lenyűgöző látványban, panorámában volt részük a kirándulóknak, hiszen addigra teljesen kitisztult az idő, s megcsodálhatták, hogyan száll fel a pára, a felhő a völgyből. Láthatóak voltak innen a Rahói-hegység, a Csornahora, a Fagyalos, az Apsa-havas, a Fekete- és a Fehér-Tisza völgye is. Lefelé jövet, a Dömény-havas oldalán lévő bükkerdőben ásványvízkóstolásra is volt lehetőség.

Innen aztán már hazafelé vezetett az út. A visszaúton már jóval szebb idő köszöntötte az utazókat, mint korábban, így Európa közepénél most már nem esernyővel a kézben pihentek meg, s a vasúti hídról már a Tiszát is szebb időben tekinthették meg.

A 400 kilométer össztávú túra résztvevői az esti órákban tértek vissza Beregszászba.

A kirándulás a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete hozzájárulásával valósult meg.

Espán M.